Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Närproducerat

Posted 10 5 10

Att kunna köpa närproducerat är viktigt i dessa dagar när el- och bensinpriser skjuter i höjden och allt som oftast behöver man väga in att kunna skaffa sina förnödenheter på nära håll - allra helst till fots. Att man får välbehövlig motion på köpet är en extra bonus.

Så vad döljer sig nu bakom den mystiska dörren...någon som blir lite klokare genom ovan bild?nu då....?
men nu i alla fall...nu ser ni vad som döljer sig i en av de många lådorna - PASTA - och inte vilken pasta som helst - Närproducerad Pasta.Här är producenten själv....en dam som vissa dagar i veckan sköter Den Lokala Pastamaskinen.

Redan förra året upptäckte jag den lilla pastashopen - fick ett tips av en svensk som var här på blixtvisit...."Har du upptäckt pastafabriken i Charakopió?"

- Vaddå pastafabrik...näää?

Då fick jag veta att i en liten verkstad uppe i byn micklar man till pasta,  jättegod pasta - jag kallar det för "färsk pasta" för färsk det är den - om än torkad. Man köper den i kilopåsar, de har ett par tre sorter, ibland har de min favorit - den trefärgade pastan, röd grön och den vanliga vita. Ni kan inte ana vad god den är....

Tillreds som vanligt, men koktiden är kort, endast tre minuter....sen äter man den med hemkokt tomatsås, tillredda av lokala tomater som så här års får sin sötma av solens strålar. Tomatsåsen kokas med tillsats av väldigt lokala kryddor, basilika och oregano från trädgården + husets olivolja och havssalt...hopkokad till ett koncentrat av Medelhavtes smaker. Sen fuskar jag lite och toppar med grovriven Parmesan från grannlandet - Italien, det är enda avsteget jag gör. Italien ligger nära, bara rakt över udden rakt västerut hamnar man på Sicilien, det är grannlandet och därmed blir osten närproducerad.

Jag har varit lite fundersam under vintern då jag velat fylla på mitt pastaförråd, pastashopen var stängd och det var stora gråbruna papper uppsatta på insidan av fönstren...jag oroade mig och tänkte kanske pastadamen blivit sjuk eller rentav slagit igen shopen. Men neeej då - en vårdag stod dörren öppen igen.

Senare har jag fått veta att vintertid saknas en mycket viktig ingrediens att tillverka pasta av - det saknas getmjölk. På vintern finns helt enkelt ingen getmjölk att tillgå för att tillverka pastan. Där fick jag veta att pastan är gjord på getmjölk + ett speciellt mjöl som ger den bästa pastan.

När killingar fötts på våren och getterna får igång mjölkproduktionen igen, då öppnar pastadamen i Charakopió sina dörrar för året, pastamaskinen är igång igen.

På tal om killingar - jag har en sak till att avslöja, vi har hittat Ullas kattungar. Väl dolda under grannhuset har hon sina två små gråvita ulltottar till ungar. De var inte pratbara ännu, de drog sig bakåt och fräste...men en dag ska jag överraska dem med kameran....håll kollen på bloggen.