Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nu börjar det……

Posted 28 9 15

Den nya årstiden är här, och då tänker jag inte bara på hösten som är här rent kalendermässigt, jag tänker även på våren "lilla våren" som den kallas här i Messinien. Visserligen kan man se på lövfällande träd och buskar, att en ny årstid är här. I vår vingård som syns på bilden ovan börjar vinstockarnas blad bli bruna och falla av, liksom mandelträdens blad - där blir det några månaders vila innan allt börjar om igen. För mandelträdens del blir vilan kort, de börjar blomma redan i januari, vingården får vila lite längre och blir grön igen i början av mars.
De gröna, helt späda grässpjuten börjar synas i olivlunden, snabbt som attan skjuter grönskan upp ur marken nu när de första regnen kommit, man kan nästan se hur det växer och hur grönskan kommer mer och mer från dag till dag. Och som det regnat på vissa ställen – rena förödelsen på en del öar har vi förstått, men vi har klarat oss bra, i Kalamata däremot drog en tromb fram och orsakade en hel del förödelse.

 

”Lilla vårens” budbärare är här – se små söta minicyklamen ha börjat visa sig – snart färgar de olivängsluttningarna rosa. Sedan följer de slag i slag – de blomster som ger oss en fantastisk färgsprakande ”vinter”. Det innebär också arbete, allt som växer behöver sin trimning – när ni binder fast era självgående gräsklippare för vintern drar maken igång sin ”hortakopitiko” dvs vår typ av gräsklippare  

 ......gissa om den maskinen är bra för magmusklerna.  Den förs från sida till sida nära marken oftast en eller två timmar i stöten – sen har maken fått sin maggymnastik den dagen. Att gå över våra dryga 4000 kvm tar sin tid och han spar på det roliga så att han får maggympa många dagar.

Temperaturen är nu behagliga 25-27 om dagarna, nattens temperatur är mellan 18 och 20 grader – nu är den tiden slut då man vaknar mitt i natten för att det är för varmt. Havet håller ff +27 och stranden är så gott som tom på solbadare. Semesterperioden och skollovet är definitivt över, nu trängs man bara med en eller annan simmande pensionär….om ens det….

Vandringarnas tid är här  och snart ser olivängarna ut som på bilden ovan.