Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nu går det framåt

Posted 27 5 08


Så är det bara vi två igen, maken o jag…vännerna från Stockholm har rest hem, det känns nästan som en dröm att vi har haft besök. Vi hade en härlig vecka tillsammans – hoppas vi får många fler av detta slag. Det är väldigt roligt att kunna tala om hur det är kring oss och möta svar som ”ja, jag minns utsikten” eller ”ja, vi minns den restaurangen…” vårt liv blir mer och mer verklighet för fler än oss härnere.
Vår trädgård börjar ge oss utdelning på våra investeringar. Idag har vi skördat potatis, av 30 sättpotatisar blev ca sex kilo jättefin potatis, kanske hade det blivit 10 kilo om vi hade haft sorkskrämmor. De lämnar gott om jordhögar ovan jord så man ser deras framfart, under en del av blasten fanns absolut ingenting och det är sorkarnas fel,! Vi hoppas det lilla importföretaget i Sverige får in sin leverans av sorkskrämmor snart, de var restnoterade när vi ville beställa. Vi har beställt fyra stycken, kanske skulle man klämma till med sex skrämmor, eller till och med åtta? Sorkskrämmorna är solcellsdrivna och ser ut som en sån där liten solcellsdriven trädgårdslampa som är så populära. Ni vet, en solcell längst upp, en liten burk som det brukar lysa i på mitten och en slags pinne att sticka ner i jorden längst ner, det är bara det att denna lilla manick lyser inte – det låter. Den framställer ett litet ljud som sorkarna inte tycker om, en sorkskrämma utlovas hålla sorkfritt i en 30-meters radie. Det låter nästan för bra för att vara sant.Vi blev bekanta med den lilla manicken genom Stelios, vår hyresvärd, han hade såna i sin trädgård. Stelios berättade att de var mycket effektiva och att de kom från Sverige. Sen var det bara att kolla lite på Internet….och saken var klar – de fanns i Moholm av alla ställen, väldigt nära våra gamla hemtrakter i Västergötland.
Det växer så det knakar i våra odlingar, vi är nu sjävförsörjande på zuccini, slanggurka, potatis och dill, persilja, ruccola, isbergssallat, många kryddörter och gröna bönor. Vi har även skördat den första tomaten och snart får vi även njuta av egenodlad melon, aubergine och paprika. 

Idag är första riktigt heta dagen, +34 grader. Vi känner båda två att det gäller att ta det lite lugnare i hettan. Det blir en arbetsperiod på morgonen/förmiddagen med täta pauser och mycket vatten, därefter långlunch med siesta, sedan kanske ett par timmar på stranden på seneftermiddagen, ännu någon timma eller med pyssel på tomten, därefter sen middag. Nu skulle de ljusa svenska sommarnätterna passa bra, här är det mörkt redan vid 21-tiden, lite ljusare kvällar skulle sitta fint - utelivet lockar när det är +20 grader på kvällen. 

Trappa upp från markplan till groventré på plan 1
 
Trappa upp till plan två, man ser avsats för vändning av trappan 180 grader, trappan blir i tre delar

På tomten händer det saker hela tiden, nu är pelarna gjutna till plan två. Det är armerat och gjutformarna är spikade till golvet för andra våningen/tak plan två. Gjutformar är även klara för yttertrappan upp till plan två, det finns färdiga armerade formar till entréerna för gästrummen, samt altanen utanför våra sovrum. Idag gjuter de allt som är armerat och ikväll kan vi för första gången använda yttertrappan för att ta oss upp till plan två för att njuta av den vidunderliga utsikten. Allt ser väldigt bra ut så här långt, jag kan inte fatta att vi snart ska få flytta in i vårt drömhus. Ja, det dröjer väl ännu några månader, men Villa Olivia börjar verkligen ta form och det känns enormt roligt efter den långa väntetiden då det inte hände någonting alls. Det som kan fördröja fortsatt byggnation är en elledning. Just nu väntar vi på att elbolaget ska komma och flytta den. Elledningen går diagonalt rakt över Villa Olivia och måste flyttas, helst bakåt – annars får vi den mitt i vår fina utsikt från balkongen på plan två. Flytt av elledningar kan man få vänta länge på i Grekland…..det ger oss lite kalla fötter.  Elbolaget gav svaret ”Vi kommer på måndag” när våra byggare beställde flytten, men de sa tyvärr inte VILKEN måndag….