Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nu kan vi ALLT om surdegsbakning

Posted 5 4 11
Fyra baksugna och förväntansfulla damer inställde sig på Anderssons Gästhem på Åland för att invigas i alla hemligheter kring surdegsbakning.

 

Christina, Annette, Johanna och ÅsaAnderssons gästhem med bagarstugan längst upp till vänster

Nåväl, det hela började redan på Stockholm Central där vi samlades för att ta Eckeröbussen till Grisslehamn. Väl ombord på Eckerölinjens båt gjorde vi rättvisa av det dignande smörgåsbordet som erbjöd både svenska och åländska specialiteter. Efter måltiden kunde vi ana viss slagsida på båten eftersom vi alla fyra satt på ena sidan – att man kan få i sig så mycket läckerheter…. efterrättsbordet ska vi inte tala om…där fanns både tårtor och bakelser, glass och chokladbomber, den resan vågar man inte göra för ofta, åtminstone kan man inte äta smörgåsbordet för ofta.

Annette Andersson, vår eminenta kursledare, är inte bara bagare, hon är kock också.

Helgen fortsatte i samma gourmetanda som den börjat och en härlig skaldjurspaj väntade som en liten kvällsvickning på fredagskvällen på Anderssons Gästhem. Eftersom magen redan stod i fyra hörn kunde vi tyvärr inte göra pajen rättvisa, inte heller de delikata kolatryffelbakverken som Annette tillverkat att avnjutas till kaffet på maten. Men på lördagen strök de med allihop.....

Så kom lördagen och då fick vi verkligen en rejäl genomgång i konsten att hantera en surdeg. Många fina tips fick vi, det som var nytt för mig var att bröddeg jäser väldigt bra i platslådor. Man oljar in lådan lite lätt, sedan i med den färdigknådade degen, på med locket och sen får det jäsa bäst det vill....

och inte visste jag att man startar en bra surdeg med rårivet äpple….inte heller hade jag hört talas om fördeg, man måste göra en fördeg med lite redan färdig surdeg för att få igång en riktig jäsdeg – och om jag fattat det hela rätt så var det fördeg jag gjorde igår. Jag gjorde alltså en deg av mjöl och 45-gradigt vatten, där tillsatte jag en liten del av min väl omskötta, hitflugna surdeg, degen fick sedan stå och jäsa i köket tills idag på morgonen då den tillsattes i bröddegen för att bli ett par fina Österrikare eller Lantbröd…. 

En baksten, ett par jäskorgar av vide är en fördel att ha, finns i välsorterade köksbutiker eller kan köpas på nätet, jag har ingetdera. Det fick duga med min vanliga ugn, brödet fick jäsa i vanliga brödkorgar som för tillfället fordrats med mjölade bakdukar, det fick gå bra det också.

Så här ser proffsgrejorna ut:
 

och en mycket noggrann våg hörde också till de utensilier man inte kan vara utan


Inte heller ska degen knådas särkilt mycket sedan den jäst i sin bunke, den ska i princip bara formas till så att alla jästbubblorna finns kvar i brödämnet och man får på så vis ett luftigt och fint bröd…jag som knådat o knådat…helt i onödan.

Sen var det kaffepaus med dessa läckerheter

Snart var degen klar att bearbetas – alla ville vara med och baka och känna på degen, kavla, forma brödet och sätta in och ta ut ur ugnen


Sen var det dags att äta igen….en mycket god kycklingsoppa serverades till lunch, naturligtvis tillsammans med ett gott bröd.  


Fruktbröd...rena drömmen

På lördagen hann vi också med en liten eftermiddagspromenad i det vackra vintervädret


Åland är verkligen värt ett besök även på vintern.

Därefter var bröden färdigjästa och bakades i ugn, hela bageriet doftade av nybakt bröd, man kan ju bli salig för mindre. Vi fick lära oss om baksten och fukt, hur viktigt detta är för brödet, bakstenen håller jämn värme i ugnen och fukt ger brödet en härlig skorpa.

Sen gräddades bröden enligt alla konstens regler i proffsugn med "stengolv" och ångfunktion.
Alla deltagare fick både vete- och rågsurdeg med sig hem, min matades efter en vecka och den har nu bott här i sitt riktiga hem i Grekland och verkar trivas, den puttrar så fint i kylen.  

Lördagen avslutades med att Annette serverade oss en härlig middag som kröntes av detta bakverk, en chokladtårta toppad med chokladganach, tårtan hade hallonmousse inuti sig och fina hallon på toppen, det går inte att beskriva hur god den var….bara den är värd en resa till Åland.

Söndag – hemresedagen kom med knallblå himmel och strålande sol.Annette stoppade in oss alla i bilen på förmiddagen och körde oss till Käringsund där vi tog en lång, skön och mycket välbehövlig promenad. Njut av bilderna som fortfarande finns i färskt minne..
Än en gång, tack Annette för att vi fick komma till Ditt fina gästhem och vara med Dig i Din bagarstuga och ta del av alla Dina kunskaper i surdegsbakning. 

Du kan tro att brödet jag bakade idag blev bra, surdegen funkade och själv tycker jag nog att det var bland det godaste bröd jag smakat, håll till godo - här kommer i alla fall en bild så Du kan se hur fina mina bröd blev:Till alla er som läser detta, ta gärna en sväng in till Annettes bageri vid Anderssons gästhem på Eckerö. Gästhemmet ligger precis vid golfbanan, man kan i princip gå ut genom gästhusdörren och promenera till golfbanan med sin golfbag i släptåg. 

Fina bad finns också i närheten, för att inte tala om hur härligt det är att utforska Ålands arkipelag med färjorna som går kors och tvärs. 

Glöm för all del inte att besöka gårdsbageriet och testa bullarna och brödet – makalöst gott!!