Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nu vet vi varför jorden här är alldeles röd….

Posted 10 3 10
 
Det beror på att den kommer hitblåsandes från Sahara.
Nu har vi haft sandstorm igen…för vilken gång i ordningen denna vårvinter vet jag inte, jag har tappat räkningen. Flera gånger har vi sett som ett stort gulrött sjok på himlen om man tittar åt Libyen till…och då vet man…snart har hela tillvaron runt oss ett tunt täcke av den brunröda sanden som blåser hit från Afrika då och då.
Vår danske granne Nick säger att de till och med fått känna på den sydliga sandstormen ända uppe i Danmark, men jag tror inte att jag upplevt det i Sverige. Inte konstigt att jorden är brunröd – det är ju Saharas sand vi har överst – vi bor inte på grekisk jord, vi bor på afrikansk.
Röd eller brun, hur som helst så håller vi på och påtar i den hela tiden och det mesta vill sig bra. Vår senaste plan är att använda området vi från början planerat för pool till att plantera en vingård, ja just det, En Vingård. Vi har förstått att det aldrig kommer bli någon pool, vi har alldeles för nära till havet för att det ska kännas angeläget, det tar ju inte mer än 5 minuter att gå de få metrarna ner till stranden. Det var nog mest tänkt som prydnad, har vi kommit på. Det är väldigt vackert när man ser en upplyst pool som glittrar i nattmörkret, det blir lite för dyrt glitter i långa loppet.
Vi tror att vi kommer att ha plats för 35-40 vinstockar. Än så länge har vi – dvs maken – planterat ett tiotal stockar, några har vi fått av vänner i Koroni + att vi köpte fyra stockar vid senaste besöket i Kalamata.

Ska jag gräva här eller där?
 
Av de fyra vi fick med oss hem från Kalamata är två sultanrussin och två av den mörkröda sorten som torkas till vanliga russin. Så söta och goda och så typiska för området där vi bor.


Bilden ovan visar sultanrussin
 


Så här ser man vanligtvis de röda russinen här i området, de rensas, torkas, saltas lätt och förvaras som på bilden, tillsammans med lagerblad.
 
Ett par korintstockar kan det nog också bli frågan om
 
 
Recept - korintkakor
2 hg SMÖR?? (byts ut av mig till olivolja)
1½ dl socker
1½ dl korinter
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
blanda allt
gör en rulle ca 2½ cm i diameter
slå in i matplast och lägg i kylen en stund (1 tim eller så)
skär sedan rullen i skivor
rulla till kulor som du lägger på plåt inte för tätt då dom flyter ut
grädda i 175° tills kakan fått lite färg
 
Lätt som en plätt – lär bli mycket korintkakor framledes….
 
Innan det blev så populärt med olivträd just i det här området hade man vinstockar (korinter) på väldigt många ställen Messinien, så även i vår lilla olivlund, har vi fått reda på. Ibland ser vi nå’t gammalt vildskott komma fram ur jorden, det är rotskott av gamla rötter som ännu finns kvar i jorden.
Vår olivlund hör till de yngre i trakten, vi har fått uppskattningen att våra olivträd endast är ca 50-75 år gamla, en mycket låg ålder i sammanhanget, olivträd kan bli hundratals år gamla. Det känns roligt att kunna återställa ordningen på en aldrig så liten plätt. Vinstockar är också trevliga av den anledningen att de ger ett grönt intryck när allt annat är brunt, dvs på sommaren.
Just nu ser vi att alla fälten med vinstockar i området är nyklippta och har början till gröna små rankor, lite senare prunkar de i fräschaste vårgrönt och står fint gröna ända till nästa höst då de skördas och tappar sina löv. Vi kommer att behöva sätta bevattning på dem de första åren, sen ska de klara av vattenförsörjningen själva.
Detta är ett nytt och spännande kapitel i vårt liv, vi vet av erfarna vinodlare att det är mycket arbete, men hur mycket kan det vara att ha 40 stockar? Dessutom låter man dem bli lagom arbetshöjdstora och det verkar vara ett så mysigt pyssel att klippa dem varje vår.

 
 

Nåja, riktigt så här stor blir ju inte vår lilla vingårdsplätt - men visst är det en vacker syn...

Så en lite hälsning till våra vänner "på andra sidan" - dvs våra svenska vänner på andra sidan Messinabukten, Edde o Gillan.

Gillan – jag har en bild till Dig – den visar min Salvia, den är rosa som Du ser och inte alls gul som jag trodde. Det är väl OK att ha kvar den i trädgården, eller vad säger Du? Den gula lärde Du mig kunde vara allergiframkallande för känsliga personer. Jag minns hur Edde nös när ni var här och vi passerade ett ställe med riktigt av den gula, falska Salvian.
 
 

Till sist vill jag dela med mig av några härliga, färgstarka bilder från vårt senaste lördagsbesök på marknaden i Kalamata.

Skulle behöva en lastbil för att köra hem alla växter jag vill ha



Här kan man verkligen snacka om "Bondens Marknad"


Fiskdisk som heter duga


Apelsiner bär vi hem mycket av, de är som bäst just nu och inte dyra heller
 
Hela jag bara VILL HA alla växter jag ser, jag fick nöja mig med fyra tomatplantor, två aubergine- och två rödbladiga basilikaplantor. Jo, tre Doroteablomma också och två blåregn till pergolan, två apelsinträd och ett citronträd också….ja, det blev visst en del…..höll på att glömma, ett julstjärneträd också, men det vet jag inte om det kommer att ta sig, säljaren var tveksam. Den stackars plantan stod i ett hörn och såg allmänt övergiven ut. Snart ska den få ny och fin ”afrikansk” jord att sätta rötterna i, det blir säkert succé. Fortsättning följer…


 
Allra sista bilden får bli en bild av idag i finaste gråtoner. Vi har storm här just nu, det blåser från sydost igen, dvs från Afrika, inget rödgult sjok på väg än så länge, tack och lov.
Bilden visar vår utsikt mot Taygetosbergen och den som varit här hittar ”Eliastoppen” med en gång.