Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ny årstid

Posted 25 9 08
Jag har inte skrivit på ett tag, jag har varken haft ork eller tid. Det har varit en tung tid, bråk kring bygget och ännu ett par flyttar för oss, vi är nu uppe i åtta sedan vi kom hit i november 2007. Utan stöttning från goda vänner vet jag inte hur vi skulle klarat ut situationen, vi har varit väldigt uppgivna. MEN som en av våra vänner sa ”Rom byggdes inte på en dag…”

Nu är allt frid och fröjd igen, nu tar vi nya tag och det ska komma rapporter lite tätare framåt hoppas jag.
 

Rubriken ”Ny årstid” säger vad som är på gång, nu har vädret slagit om sedan en vecka tillbaka. Den superheta sommaren är över och vi har nu temperaturer på mellan 20-25 grader på dagarna och ca 20 om natten. Vattnet är fortfarande ljummet och vi badar ibland.
Den årstid som nu börjar som ni i Sverige benämner ”höst” kallas på våra breddgrader för ”lilla våren”. De första regnen har kommit och nu börjar det spira. På vår tomt fullkomligt lyfts översta jordlagret upp av alla växterna som legat i startgroparna och väntat på det första regnet efter torrperioden, och man kan se för varje dag hur det förändras i naturen. Snart är hela olivlunden saftigt grön igen och detta kommer att stå sig till nästa torrperiod framåt juni nästa år.

 


Denna lilla raring som vi väl alla är bekanta med, är den första att sticka upp sina små yrvakna kronblad ur den heta jorden. Minicyklamens små knölar har legat alldeles under jordytan och bakats av solvärmen hela sommaren, men nu är det dags, det känns som när de första blåsipporna kommer om våren i Sverige…det är härligt att se. Efter blommorna kommer bladen, de vackra grå-grönspräckliga bladen, en hel stor rosett som sedan samlar näring åt cyklamenknölen alldeles under ytan.
 

Det ena kommer att avlösa det andra i naturen framåt, jag ska försöka återge i text och bilder allteftersom.

 

 

Så här ser oliverna ut just nu. Det ser ut att bli en god olivskörd i år, träden fullkomligt dignar under sin tunga börda av kanske 30-40 kg oliver per träd. De blir till ny härlig olivolja vid pressningen efter skörden. Vi beräknar börja skörda dem i början på december och entusiastiska som vi är tror vi oss om att kunna fixa det själva – om inte någon känner sig sugen på att komma hit och hjälpa till. Välkommen i så fall…

 

Tyvärr ser Kalamataoliverna (de stora svarta) ut att bli ganska få i år. På vår mark står två stora träd, jag tror nog att vi får så vi klarar oss, men det gäller att plocka träden alldeles rena, mer oliver är det inte. Sen kommer det roliga pysslet med in läggningen. Vi har fortfarande kvar sedan förra året, de är ännu lika goda och vi äter av dem varje dag.