Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Nytt år med nya möjligheter.....

Posted 11 1 15Efter en fin jul och ett härligt nyårsfirande, skörd av två olivlundar och med två gånger ivrig väntan vid olivpressen och därefter tillhörande efterarbete i form uppröjning i olivlunden, införskaffande av lämpliga förvaringskärl för överraskande mycket olivolja, gödning av träden (ekologisk hönsgödsel), fixande och trixande med transporter hit och dit, en vargavinter på drygt två veckor plus en mycket oväntad vändning av ett vänbesök här i Koroni, har nu den mildare varianten av Koronivinter just infunnit sig +20 idag. 

Snöklädda berg av sällan skådad mängd....

Olivskörden blev, som den trogne läsaren av denna blogg säkert redan förstått, ”all time high” ett populärt uttryck som användes flitigt av företagets chefer när budgetmålen överträffades, på den tiden när jag arbetade i Sverige.

Aldrig har det väl skördats så rikligt med oliver eller pressats så mycket olivolja här i Messinien som denna säsong 2014/-15. Motorsågarna brummar ikapp med varann och traktorerna kör i skytteltrafik med välfyllda vagnar mellan olivlundarna och oljepressarna.

Och finfin olivolja blev det – vi har just analyserat vår olivolja och den fick mycket bra omdömen. En syrahalt på 0,3 får anses som mycket bra och placerar sig väl inom gränsen för ”Extra Virgin Oil” dvs en olivolja som har lägre värden än 0,8%.

Man kan också mäta huruvida oljan har pressats för långsamt eller med en ålderdomlig process. Det finns också ett mätetal som visar olivoljans ålder samt kvalitet och renhet i oljan. Vår olivolja ligger med mycket bra tal och väl inom alla gränsvärden.

Smak är ju något väldigt subjektivt, men vi får lita på att de vana olivoljeprovarna på laboratoriet vet hur en riktigt fin olivolja ska smaka. Det finns en 10-gradig skala som betecknar smaken, en bra olivolja placerar sig mellan 6-7 på denna skala, de klassade vår olja till 6,8.

-Varför blev det så lågt? undrade vi ”Det går i princip inte att komma över 7” var svaret vi fick – så vi får vara grääääsligt nöjda med den olja vi lyckats producera….och gräs är den dominerande doften och smaken på vår olivolja, en len, mild, jord- och gräsdoftande olja med en tydlig pepprig eftersmak. Lämnar absolut ingen fetaktig känsla kvar i munnen – olivoljan kan med fördel intagas skedvis som medicin….. den gör gott både inuti och utanpå kroppen.

 

 

Så till den oväntade vändningen av vänbesöket. Vännerna har varit här i Koroniområdet flera gånger och nu provade de på en ”long stay” och hyrde sig ett litet hus i Koroni. En av dagarna var vi ute på en lååång promenad på mellan fyra och fem timmar. Vi passerade genom flera byar och såg många hus, åsnor, getter, får och höns, fantastisk utsikt mest hela vägen. Så kom vi till en alldeles speciell liten by, en riktigt gammal och genuin by, där finns inte speciellt många hus, en del är vackert renoverade, andra halvt om halvt renoverade, några nybyggda och några mer eller mindre förfallna. Det som hände var att vännerna blev helt tokkära i ett av husen….jag blev både  överraskad och lite ställd….för jag visste att huset var till salu.

Det handlar om ett mycket gammalt vitmenat stenhus med blå fönsterluckor och krusig fris längs underkanten runtom det vackra gamla tegeltaket. Det står nästan mitt i byn, men på en ovanligt stor tomt, ca 1000kvm och det är inte så vanligt med så stor tomt inom bygränsen…. ganska unikt på alla sätt. Den gamla, smått igenvuxna trädgården har massor av fina, väl etablerade klassiska växter såsom bougainvillea, mimosa och blåregn, ett mandelträd, ett citronträd och några apelsinträd, till och med ett olivträd finns på tomten….men bara ett. De blev alldeles tagna och precis som med oss vi när vi hittade vår tomt kunde de inte sova en blund på natten. Det fantiserades och planerades…

”Vill ni att jag kontaktar min väninna för en visning av huset” undrade jag när vi hördes av dagen efter vandringen……såklart de ville. Möte för visning bestämdes till nästa dag, så det blev ingen vidare sömn den natten heller.

Fulla av iver och med stor spänning stod de redan på vänt när väninnan låste upp husets dörrar och öppnade fönsterluckorna för att släppa in luft och ljus. Huset tilltalade dem mycket även invändigt, detta skulle kunna vara huset de drömt om i sina vildaste drömmar, lite renovering behövs såklart, men ingen av dem är främmande för det – de är båda ganska händiga, efter några månaders omsorg och fixande och med lite hjälp från lokala hantverkare för grovjobben - sen har de sitt drömhus i solen.

HON har redan planerat var hönshuset ska stå - HAN har redan klart för sig var hans ateljé ska byggas – vi får hoppas att hönsen hittar till rätt dörr…. 

Detta kan bli ytterligare en ”cliff hanger” på VOs hemsida…..