Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Oliver, oliver och ännu mera oliver

Posted 4 12 11


Dagen D har passerat – eller kanske ska man kalla den ”dagen O” – O som i oliver, med andra ord skördedagen för Villa Olivias oliver 2011 har passerat.

Dagen O bjöd på riktigt fint väder, ca +18 blå himmel, strålande sol och utan minsta vindpust. Det var skillnad mot förra året då vi kämpade oss igenom en tuff skördedag som startade med en temperatur på endast +3 och en hård nordostlig vind, kändes om en ettrig svensk senhöstdag i halv storm.


Tidigt steg jag upp för att ta emot den nya dagen - gryningsbilden var så vacker

Även detta år har vi hjälp med skörden från våra fantastiska grekiska vänner, Adonia och Pandelis, just denna dag var det grekiska laget förstärkt med...... "Alexander den starke" som skötte skördemaskinen med den äran, hela dagen arbetade han lugnt och metodiskt och tömde gren efter gren på oliver.


”Mástoras” Pandelis gick i täten med motorsågen och tog ner fulla grenar och träden fick på samma gång en mycket proffsig beskärning.Alla vi andra arbetade med olika typer av assistans som kan behövas denna dag, allt från att släpa fram nedsågade, fulla grenar till Alexander och skördemaskinen till att rensa oliverna från grenar och kvistar och att se till att oliverna till slut kom ner i säcken.


Kristina - den glada olivplockerskan

De stora näten släpas runt i olivlunden för att läggas där de ska – för det första att se till att det ligger nät under det träd som Pandelis ska till att beskära, sedan ska näten släpas i viss ordning så att inte något träd blir kvarglömt (det hände ändå…), halvfulla nät ska tömmas på oliver över på andra halvfulla nät för att sedan rensa helfulla nät från grenar och småkvistar som faller ner när man tömmer träden efter motorsågsmassakern….

Med handkraft (mankraft) rensar man sedan träden på de oliver som fortfarande hänger kvar, arbetet utförs med olivkäpp eller långa slagor som på nedan bild

 

Mitt i allt det roliga fikar vi

.......och har vi tur får vi stopp på Mástoras så pass länge att vi även hinner äta lunch nån gång under dagen.


Kristina och OveCarlos & Gunilla
Adonia äter sitt livs första saffransbulleSen orkar man jobba ett pass igen...ett jobb som ibland även innebär trädklättring


En härlig dag var det - alla trivdes med att vara en kugge i arbetsmaskineriet


CarlosGunilla

Tänk att vi har sån tur och fick så fin förstärkning från Sverige. Fyra hurtiga svenskar  - alla deltog för fullt i skörden och ville lära sig allt om oliver.


Vi kan inte säga annat än ”Bra Jobbat” och ett ”Hjärtligt Tack” till dessa numera fullfjädrade olivskördare och lägga till ”Välkomna igen nästa år!”


Carlos lunchar


Nöjd olivbonde konstaterar att allt gått bra även detta år.Efter vad vi hört från grekerna om årets oliver så är det tydligen sämre tillgång detta år, men inte i Villa Olivias olivlund, här var det rekordskörd. Vi fick hem drygt 300kg väldoftande, pepprig olivolja detta nådens år 2011. Ändå skördade vi oliverna 2-3 veckor tidigare i år för att få en riktigt koncentrerad olja och koncentrerad blev den, riktigt smakrik, gräsig och pepprig samt fullproppad med antioxidanter eftersom den skördats så tidigt.


Vårt gröna guld
Här kommer trucken med olivsäckarna från Villa Olivia

Säckarna töms på sitt innehåll


och mals ner till denna gröna olivgröt

oliverna kallpressas och endast en pressning görs för att få fram den allra finaste ekologiska jungfruolja av yppersta klass


Helt pinfärsk olivolja avsmakas av svensk olivbonde

"Mycket spännande"....var Carlos kommentar.

Jag tycker det är en perfekt sammanfattning av den 1 december 2011 - Olivskörd i Villa Olivia.Dagen efter pressningen hade vi olivoljeprovning, en ny upplevelse för oss alla.


Vi provade Villa Olivias olja 2010 och 2011 samt ett smakprov på en olja som skördats 2011 här rakt över Messinska bukten, nära Stoupa och tänk att det skilde så mycket i både färg, smak och doft.

Villa Olivias olja 2010 (längst till vänster på bilden) var alldeles klar och gräsgrön, oljan från Stoupa (mitten på bilden) var lite gulare i färgen och Villa Olivias olja som skördats för ett par dagar sedan hade en djupare grön färg. Stor skillnad även i smak, förra årets VO-olja kändes nästan mesigt mild jämfört med årets peppriga, oljan från Stoupa var ett mellanting lite mindre pepprig men mycket fin i smaken.
 

Till sist några sköna kattbilder på vår huskatt Ulla - håll till godo
 


men lilla Ulla, vart är du på väg...?

måste kanske skaffa flytväst till Ulla.....?


Vatten är gott...allra godast ur vattenkanna...
....och allra bäst sover man i en blomkruka som innehåller en vackert röd Hibiskus.