Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Olivskörd 2009

Posted 30 12 09
 

Liten rapport från Messinien, ingen snö på närmare avstånd än den vi kan se på Elias-toppen vid klart väder. Här har vi skottat oliver, det är väl det närmaste snöskottning vi kommer.
Årets olivskörd är avklarad. Allt gick väldigt smidigt och var gjort på en endaste dag. Vi var sammanlagt åtta personer som arbetade - alla mycket målmedvetet och med endast en kort kaffepaus - lunchpaus tog vi när skördandet var klart, grå moln hägrade i väster och vi ville inte arbeta i regn. Det slapp vi också som skönt var, lite blåsigt men vinden var varm, arbetsdressen bestod av jans och T-shirt ibland med förstärkning av en tröja.
Arbetslaget bestod av fyra svenskar, två greker och två albaner - en mycket lyckad kombination. Vi startade skördandet kl 08.30 och var klara 15.30, kl 19.00 kunde vi doppa den första brödbiten i en ljuvligt gräsdoftande olivolja.
Vi känner oss allt lite som olje-schejker - om än i det lilla....nästan 200 liter olivolja av yppersta kvalitet ligger nu i sin nya, fina, rostfria oljetank. Näten ligger i gräset utdragna i sin fulla längd för att sköljas rena i ev regn. Återstår att tvätta säckarna i olivtvål - allt i ekologisk anda.
Nyinförskaffade redskap väntar på att få börja användas, säckar, käppar, nät och en rulle nya, fina snören att stänga säckarna med.

Våra medhjälpare kommer - alla fulla av arbetslust


Starke Eddie och hans fru Manuela


"Mastoras" himself - vår duktige och kunnige grekiske medhjälpare beskär våra träd efter alla konstens regler. Det gäller att hitta trädets naturliga linjer, förstärka dessa genom att beskära de grenar som går fel. Trädet ska tuktas till att uppnå en slags paraplyform, ungefär som äppelträden i Sverige. De ska heller inte vara för höga, det försvårar bara skörden.
En eller ett par upprättstående, friska 3-årsgrenar sparas för att dess blommor med vindens hjälp ska pollinera de grenar som ska ge oss nästa års olivskörd.

Glada miner i skördearbetet, skördemaskinen underlättar arbetet betydligt.


Full fräs...
Full fräs 2....


Oliverna rensas innan de går i säcken

här hälls de ner i säcken


mogna oliver bär så många av naturens alla vackra färger...


En fullmatad säck väger ca 70 kg - inget för den ensam dam att hantera....


Vattenpaus...snart lunch


Pastoral idyll...


Lunchen väntar, hemlagad grekisk mat, bröd, vatten och apelsiner som just nu har sin högsäsong


Hungrig och förväntansfull, vad innehåller lunchkorgarna idag?


Sen orkar man jobba ett tag igen....


Här har alla olivsäckarna kommit till kvarnen

Säckarna töms i behållaren


Oliverna åker via transportband upp i rensningsbehållaren


Oliverna går genom ett vattenbad innan de går in i stora tanken


I dessa behållare mals oliverna ner till en slags olivgröt. Ju mer oliver man kan leverera, desto fler behållare får man till sitt förfogande. Vi hade bara oliver nog att fylla en av behållarna detta år. Minimum för att få egen behållare är 12 säckar, har man mindre antal så samkörs man med annan odlare. Vi klarade gränsen med våra 18 säckar - vår olivolja kommer från egna träd - det är vi 100% säkra på, vi var med under hela pressningen. Hela processen tog 2,5 timma, från det att olivsäckarna kom in i kvarnen till att vi kunde se den färdig oljan komma.
Oliverna pressas endast en gång, avfallet i form av urpressad olivgröt går ut ur presseriet via ett stort rör och hamnar i en jättehög utanför byggnaden. Avfallet tas om hand och går vidare till någon form av pelletshantering.


Så här ser det ut om man tittar ner i behållaren under malningen av oliverna. Gröten pumpas från behållaren upp till pressningsbehållaren, detta övervakas noggrant.
Här snackar vi kallpressad olivolja  och ingenting annat. Vi får en Extra Virgin Olive Oil från våra oliver i ett av världens förnämsta oljedistrikt - Kalamata. Oljan är av yppersta kvalitet eftersom oliverna pressas endast timmar efter skörd. Det är själva hemligheten bakom den låga syrahalten i oljan som är att eftersträva - så kort tid som möjligt mellan skörd och press. Att få pressningen utförd samma dag som oliverna skördas är optimalt.


Halleluja moment!
Gissa om det var härligt att få smaka av den färska oljan på en brödbit.

Det är en obeskrivlig känsla att få vara med "hela vägen" från den lilla, lilla oansenliga olivblomman på trädet hemma i olivlunden, genom skötseln av träden på bästa sätt under året, till årets asoluta höjdpunkt - olivskörden och pressningen.

Så blev det då äntligen jul. Eftersom skörd och pressning endast tog en dag i anspråk blev det gott om tid att pyssla och dona för att ställa till med "En Riktiger Jul" - allt underlättades av Johannas och Stefans besök - så måna villiga händer att hjälpa till med allt pyssel.

Pepparkakshus t ex...


...och julegrenen...som blinkade detta år - till vissa människors förtret...


En del av Villa Olivias julbuffé i stämningsbeslysning - allt smakade ruskigt gott - det kan jag lova!