Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

OLivskörd 2014

Posted 2 12 14


Tidig morgon på årets allra bästa dag - olivskördardagen - när soluppgången ser ut som ovan då förstår man att det blir en fin dag.

Just nu pustar vi ut efter hårt kroppsarbete i dagarna två, jaa faktiskt - i år tog det oss hela två dagar att skörda alla olivträden - och rekordskörd blev det! Fastän vi var så många som 14 personer på plats igår....rekordmånga det också, klarade vi inte av att få ner alla oliverna på en enda dag.


Jan snabbar på - tack för en fantastisk insats - du är ju van olivskördare nu och det märks....

Snabbt, snabbt jobbade vi oss neråt i olivlunden och hela 48 säckar fylldes med finfina Koroneïki-oliver. När dagen började lida mot sitt slut konstaterades att "vi lär inte hinna piska ner alla oliverna idag innan mörkret faller" så beslut togs att avbryta vid 16-tiden och istället skulle vi som avslutning av dagen ägna oss åt att ha en trevlig pizzastund på Villa Olivias altan.

Den sedvanliga lunchpausen på Peroulias längsta soffa hade vi klarat av ganska snabbt och lunchtallriken med diverse läckerheter och den väl tilltagna påsen med nybakta saffransbullar försvann i ett endaste huj. Hann inte ens fotografera......


Smidiga, vältränade Vaida njuter av välbehövlig lunchpaus bland olivträden. Stort tack till dig Vaida och välkommen igen ett annat år om du skulle känna för att smaka på lite mer av olivbondelivet.

Lunchen avslutad -på't igen och alla jobbade målmedvetet och envist med att fylla så många säckar som möjligt innan dagen tog slut, och det gjordes med bravur och elegans. Det hela hjälptes upp med att vädret var bästa tänkbara Lite för varmt" pustade någon.....vi hade ganska soligt och ca 22 varma sköna grader. Vinden - den lilla som var - gav oss ibland lite svalka, med betoning på lite.Odysseus (Ody), en av våra flitiga medarbetare körde den smidiga "vispmaskinen" som såg till att få ner de oliver som sitter högt upp i träden. Ody blev också den som vann årets gissningstävling "Hur många säckar blir det?" Ody gissade på 70 st och det var exakt så många det blev - hela 70 (sjuttio) säckar oliver.....vi vågar knappt tänka på all olivolja som kommer att levereras hem till oss framåt natten. Har vi kärl så det räcker att ta emot all olivolja? För säkerhets skull har vi investerat i ytterligare en stor rostfri tank....och det var nog tur det.....

Efter dagens slut var det två av våra gästarbetare som svalkade sig med ett dopp i havet, vi gissar på ca +19 i vattnet, "det var i alla fall varmare när vi kom upp", sa Lisa o Carina som var de våghalsiga tu, det torde luta åt att vattnet höll en temp som var lägre än de 22 vi hade i luften.Stort tack till vår finaste grekiska väninna som kommer med och jobbar bara för att hon tycker det är så härligt.....vad vore vi utan dig och din fantastiske son...?Stort tack till Carina som jobbade på som bara 17 och ändå fick blodad tand.."...Det går väl bra att få vara med nästa år också...."var frågan hon ställde. Jaadå - vi reserverar för dig och kompisen Lisa som både fotograferade och arbetade hårt, det ska bli mycket spännande att få se Lisas foton vad det lider.


Lisa "in action" - tack Lisa för allt flitigt arbete du utförde utöver fotograferingen.

Och Inger....kära kära Inger....du kämpade på så tappert fastän du dras med en envis förkylning....stort tack till dig.Och den tuffingen
här nedan går minsann inte av för hackor....något slitna handleder, en trasig menisk och lite knarr i nackkotorna stoppar inte den här killen "Bosse från Bjurs".....jag säger bara det - Stort tack Bo - "Grabben Hela Da'n"!- Inger o Bosse - hängivna Messinienälskare är alltså här igen - för vilken gång i ordningen vet jag inte.....men de är med oss och skördar oliver för andra gången.

Med en prognos som visar "regn lite till och från" påbörjades andra skördedagen. Idag var vi nio tappra skördearbetare som kämpade på med de sista säckarna. Jag tror ingen av oss blev blöt av regn, några regnstänk fick vi kanske på oss, eller om det var svetten som stänkte......kl 15 kunde vi slänga krattor och skördepinnar, vika ihop alla näten....samla ihop alla tomsäckar som inte blev fyllda.....och tänk.....vi hittade inte en enda tomsäck - alla säckarna blev fyllda detta år.

Så kunde då äntligen traktorn komma och hämta säckarna....det blev två vändor detta år - här åker de iväg för att leverera gårdagens säckar till kvarnen.Det är en skön känsla som infinner sig när man ser bakdelen på traktorsläpet - allt ligger nu framkört och väntar vid olivpressen i Vounaria....vi har fått presstid redan i kväll, det känns fint.
Ju närmre inpå plockningen man kan pressa oliverna desto bättre - att få sin olivolja pressad och hemforslad
inom närmsta dygnet efter avslutad plockning är guld värt. Så ni som tecknat er för Villa Olivias olivolja har en fantastisk produkt att se fram emot och som kommer att levereras till er så snart vi nånsin hinner tappa upp oljan i dunkar och få iväg dem till Kalamata för vidare transport till Aten och därefter till Sverige. Ska vi hinna få hem oljan innan jul??? Lita på att vi kommer att göra vårt allra bästa för att det ska blir verklighet, vi kommer att tappa upp dunkar hela dagen i morgon om det skulle behövas.....

Nu är det dags att preparera oss för kvällen som kommer att tillbringas vid olivpressen i Vounaria....har vi tur har vi oljan hemma i våra tankar innan midnatt.

Sent i natt blir årets "Halleluja moment" ......när vi står där med brödbiten i handen, ivrigt väntande vid röret som närsomhelst ska släppa ifrån sig de allra första dropparna nypressad olivolja......hälsan själv i sin grönaste, finaste form - håll till godo.