Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Olivskörd 2015

Posted 7 12 15
så kom de då till användning - bullarna från igår...kl 11 prick samlades vi alla olivskördare på "långa soffan" (muren utanför studios ) för kaffe och saffransbulle. Mmmmmm....så gott, med solen i ansiktet och armarna lite ömmande efter ca 3 timmars olivskörd, blev det en efterlängtad paus. Det verkade som om alla njöt - det blev alldeles tyst och alla mumsade på sin bulle. och slörpade i sig kaffet....

Olivgrenen som syns på bilden ovan är den allra första grenen som bröts från ett olivträd i morse, i morgon spar vi den sista lilla kvisten som skördas, de ska behållas till nästa olivskörd, de sägs bringa tur....jag tror mer på vädergudarna - men jag vågar inte chansa....
Lustigt med alla nationaliteter som samlas här under olivskörden,  i år är det tre svenskar, två damer från Lettland, en från Litauen och en från Ryssland, var och en har sitt hemspråk men damerna från baltstaterna och den ryska damen kunde kommunicera på det gemensamma språket - ryska - vi svenskar kände oss lite utanför förstås, men alla talade vi det gemensamma spåket, engelska.

Återigen - jag kan inte nog betona hur viktigt det är att vi utvecklar ETT gemensamt språk i Europa - engelska.

Dessutom hade vi en man från Albanien till hjälp och våra två allra käraste greker, Antonia och Pandelis.

Damen från Ryssland - hon som jag betraktar som svensk eftersom hon talar flytade svenska efter många, många år i SE, börjar dessutom bli väldigt bra på grekiska, mycket ambitiös dam f ö, förutom att hon läser grekiska på  kvällstid och studerar till sommelier på samma gång så hon sköter sitt ganska krävande arbete på fulltid.....vad säger ni om det?

Dessutom hinner hon hit nån vecka fjorton dagar då och då för att sköta om sin olivlund PLUS att hon bygger ett litet hus några olvilundar från oss, dvs några greker håller i tåtarna för det under hennes ledning.....hon har döpt sitt hus till "Villa Kotesi" sv "Villla Hönshuset...".....då fattar ni, det är inte så stort, men det kommer att bli väldans fint när det är klart. Det ska fungera som övernattningshus när hon bygger sitt något större hus, som jag anar kommer att få ett helt annat namn av ritningarna att döma.....

Elis från Albanien hade det krävande uppdraget att se till att få ner alla oliver från högt upp i träden...starka armar och gott tålamod behöver man vara utrustad med....och det var han. OCH den långa skördemaskinen på stång.
Till dig min kära vän på fotot ovan, du som väntade fyra timmar på mig på flygplatsen i Aten förra söndagen då jag flög in från NYC och du från Stockholm samma dag.....förstår du hur skönt det var att få sjunka ner i baksätet på din hyrbil och bara få bli hemkörd till Villa Olivia....den känslan går inte att beskriva med ord. Tack kära du för att du är den du är - vi ser mycket fram emot att få har dig som granne framöver när ditt hus står klart. Spännande att få följa ditt liv här i olivlundarna.


Skön och välbehövlig vilopaus i solskenet.....
Ineta med den onda ryggen....du ville så gärna delta, du fick uppdraget att kolla alla träden som vi trodde var färdigskördade, men som ändå hade en oliv kvar här och där, de oliverna samlade du upp i din lilla hink....alla kan vara med - alltid finns det någon liten syssla att ansvara för.

23 säckar idag - nu återstår morgondagen.....hoppas på att få ungefär lika många eller gärna fler säckar i morgon.

Hej så länge.