Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Olivskörd och julskinka

Posted 23 12 08


Vår första olivskörd på egen mark är avklarad. På tre dagar skördade vi  2 100 kilo oliver, 30 säckar à 70 kg. 3 timmar efter den sista säcken knutits till förvandlades våra oliver till den finaste kallpressade jungfruolja man kan tänka sig - Kalamataolja. Vi var fem eller sex personer som arbetade tillsammans, ca 4-6 timmar varje dag. Det var jättekul!


Trevligast var nog i alla fall luncherna, alla medförde något i matväg - allt ställdes upp på bordet - sen åt man, pratade och skrattade, men inte mer än 20 minuter, gamle Soutiri var helt obönhörlig, sen var det tilbaka till käppen! Käppen? Ja, man slår oliverna av grenarna med en käpp efter det att grenarna sågats av med motorsågen.
Under alla träd läggs nät, där hamnar alla oliver som slås ner från träden eller slås av från grenarna. Näten är stora, skulle tippa på 4x10 m. De släpas och dras från träd till träd, med eller utan oliver i. När näten blir tillräckligt fulla med oliver samlas de ihop, oliverna rensas och hälls ner i säckar. Det är ett tungt arbete när säcken börjar närma sig 70 kg.


Passande grenar dras till den lilla skördetröskan, stor som en skottkärra. Denna maskin skötte Maria med glans. Maskinen har rullar med små piggar, rullarna snurrar och ser till att oliverna slås av och hamnar i säcken som sätts fast på skördemaskinen.


De grenar som var lite för buskiga tog vi andra hand om, vi slog av oliverna från grenarna med käppen. De lite längre och starkare personerna slog med långa käppar ner de oliver som satt kvar uppe i träden.
Oliverna måste rensas innan de kan hällas ner i säcken, det hamnar ganska mycket smågrenar och löv bland oliverna när man slår ned dem, det är det grabbarna håller på med på bilden nedan


Det är härligt att känna oliverna i händerna. Man behöver ingen handcreme den dagen....Theo som lider av exem på armarna hade inget exem efter några dagars arbete med oliverna, det säger kanske en del om olivens egenskaper.

Träden såg lite snopna ut efter skörden, som om de varit hos en hårfrisörska som inte riktigt kunde sin sak, lite tilltufsade, klippta lite för mycket här och lite kvarglömda tofsar där. Men det är så de ska se ut, de upprättstående grenarna som lämnats kvar kommer att bära de blommor vars pollen ska pollinera de andra grenarnas blommor till våren och ge oss nya oliver nästa december.

Theo tar vattenpaus i trädet, nedan är det paus i gröngräset


Sista bilden är från den sista skördedagen, då är det tradition att det ska vara Ouzo till lunch, det hävdade gamle Soutiri bestämt och Ouzo blev det - så här glada blev Soutiri och våra medhjälpare


Jag tog en runda efter avslutat arbete i olivlunden, det var en speciell stämning, alla säckarna - nästan alla fyllda med oliver i väntan på att få bli transporterade till kvarnen, träden står lätta och luftiga utan sin tunga börda av oliver, käpparna väntar på nya händer som ska greppa dem, allt var tyst och stilla efter dagens arbete...endast fåglarnas sång och havets susande kunde höras.
Sista momentet - här rinner den färdiga oljan ner i sin dunk inför vinterförvaringenPinfärsk olja rakt ner i plåtdunken. Många, många liter olja blev det, varav våra anlitade skördare fick hälften för sin insats.

Detta var några dagar sedan, nu är det kväll - nästan natt, dagen före dopparedagen - julen är förberedd, inte på samma sätt som den brukar - men EN sak är likadan...julskinkan - den bakas just nu i ugnen precis som vanligt.

God Jul alla min bloggläsande vänner!