Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Om träd

Posted 23 1 14Om träd tycker vi väldigt mycket, speciellt mycket tycker vi om olivträden. Det var olivträden som var direkt avgörande vid vårt val av boplats vid Medelhavet. Olivlunden vi fann år 2007 med ca 140 olivträd har varit oss till så mycket glädje – och är fortfarande. Miljön bland olivträden är alldeles speciell, skuggan träden skänker oss under högsommardagarnas hetta är så tacksam, det frasande ljudet från vinden i dess kronor, färgen på dess blad, den lite mörkare gröna ovansidan tillsammans med den grönsilvriga baksidan är en mycket vacker färgkombination. Den brungrå stammen som kan bli hur knotig och krokig som helst, den kan vara full av håligheter och hemliga rum och se ut att vara tusentals år gammal, men ändå levererar den varje år nya grenar som ger oss den finaste produkt som givits människan.

 

Det sägs att det var fenicierna som på 1600-talet före Kristus började plantera olivträd i hela Grekland, och senare runt Medelhavets kust. Under den romerska kulturen skedde en spridning och en mångdubbling av antalet olivlundar och kvarnar. Olivolja användes inte bara till matlagning, utan även för medicinska ändamål och till hudvård. Olivoljan var det gröna guldet som tillhörde gudarna, kungar och drottningar innan den blev ett återkommande inslag i det dagliga livet kring Medelhavet.

Våra olivträd är av den ädla sorten Koroneiki – de sägs komma från just Koroni som är vår närmsta lilla stad – Koroneikiolivträden är spridda runt hela Grekland och även till flera andra  Medelhavsländer, Koroneiketrädet ger den allra finaste olivoljan.

 

 

Just nu är mandelträden i sitt tidigaste blomning, på soliga platser kan man se träd som är nästan helt översållade med ljusrosa blommor på naken grå kvist, på andra platser där inte solen kommer åt är träden fortfarande helt utom blommor. Men snart, snart kommer luften att fyllas av mandelblomdoft och man ser de vita eller rosa blomsterbollarna sticka upp här och var i olivträdslandskapet.

 

Om några veckor är även citrusträden i full blom, de tidiga sorterna har redan börjat blomma, och det står inte länge på förrän man kan känna den parfymmättade doften från citrusträden. I dalarna som finns mellan olivkullarna i detta område har man ofta hela planteringar av citrusträd, de vill ha lite fuktigare lägen för att må riktigt bra, man kan hitta underbara apelsindalar eller citrusfält där doften är alldeles bedövande.

 


Fikonträden är ännu alldeles utan både knopp och blom, men inom en snar framtid då kan man se de stora, kraftiga årsskotten komma längs grenarna och de gröna knopparna,därefter små oansenliga blommor – men dess frukter är desto mer omfångsrika när de börjar mogna frampå sensommaren.

På min promenad idag såg jag detta gamla döende fikonträd som så behändigt stöttas upp av unga fräscha fikonträdstammar

 

Valnötsträd - detta träd har jag ingen som helst relation till men jag tycker mycket om att äta valnötterna. Man finner valnötsträden i stora mängder i bergen på andra sidan Messinska viken, jag köper valnötterna direkt ur säcken hos handlaren uppe i byn

 

Sägnen säger ”Somna aldrig under ett valnötsträd – du vaknar ofelbart med huvudvärk”…och inte vet jag – jag har inget valnötsträd att somna under. I morrn åker jag till Kalamata - kanske kommer jag hem med ett litet valnötsträd att planterna...?

 

 

 

Oliver och olivolja, mandel, valnötter, citrusfrukter och fikon tillsammans med druvor för vinproduktion, eller druvor som torkas till russin PLUS den alldeles fantastiska honung man finner just här är de produkter som mest kännetecknar vår härliga del av Grekland – Messinien – Peloponnesos – Pelops ö.