Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Omväxlande väder och vilda apelsinskal

Posted 21 2 13
Jag vet inte om jag tycker det är så kul just nu....jag och antagligen många med mig väntar på värme och fastän jag inte kan klaga på den Messinska vintern så blir jag alltid lika otålig vid denna årstid. Jag vill ha värme NU!!
Under Sverigeåren väntade man på plusgrader så här års, nu vänter jag på dagar med plus 20 varma grader, referensramarna har ändrats.

Nu har det varit ganska många grå dagar, kulna dagar med blåst och regn, dagar då man måste tillbringa största delen av sina vakna timmar inomhus, om man inte är en sån där skogsmulle som tycker "det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder", en sån mulle är inte jag. Jag kurar gärna inomhus framför brasan när vädret inte är så bra.

Igår var en solig och fin dag, men en stygg nordanvind gjorde att vi ändå inte kom upp mer än i +13. Taygetosbergen rakt över viken sträcker sig mot den blå himlen med sina vita snöklädda toppar. Vackert men kallt!De grå dagarna förgyller jag ofta med nå'n typ av matlagning. Dessa grå dagar fick jag lite inspiration av en grekisk väninna som gav mig "vildapelsiner". Hon visade mig vad hon brukade göra med skalen, "de vilda apelsinskalen".en hel drös vilda apelsiner fick jag....dessa ska skrubbas noga..........inanmätet skiljs från skalen och dessa rullas ihop, fästs med tandpetare, läggs i vatten och kokas ca 15 minuter.Av inanmätet kan man koka marmelad, gärna tillsammans med citron och rårivna morötter, det blir gott....ja lite socker också förstås.

Tillbaka till apelsinskalen, under tiden de kokar i sin gryta blandar man en sockerlag på 0,5 l vatten och 1 kg socker, sött ska det vara.
Alla dessa söta inkokta skal och väldigt ofta frukter, kan vara vindruva, öpple, päron eller körsbär t ex, kallas i Grekland för "glykos" och det kan man förstå, det är verkligen sött. På engelska kallas de "spoon sweet" och det tycker jag säger en hel del, man ska bara ta lite av det söta.

När sockerlagen är färdigkokt och helt klar läggs de kokta skalen i lagen och får ligga över natten. Dagen efter silas lagen av och reduceras ner ganska hårt så att den börjar kännas lite trögflytande. De vilda skalen läggs i burkar och den heta lagen slås på så att det täcker. Jag har nu tre så här fina burkar som står och väntar, kanske kan det finnas lite kvar så du får smaka när du kommer.....Avslutar nu med att sända en hälsning från Ulla, Lurven och Misó. De hälsar att de tycker också bäst om de varma dagarna, då kan det se ut så här i rottingsoffan på sydsidan:Det är Misó som ligger längst till vänster, hon är alltid lite misstänksam och sover med ögonen lite på glänt, Lurven är det lurviga i mitten han är nöjd om han får sova just i mitten, Ulla ligger till höger, hon litar blint på allt och alla och sover med slutna ögon.

Regniga dagar kurar de i stugan, precis som jag, de klagar på att deras stuga inte har nån brasa...