Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Påsk

Posted 22 4 09
Påsken har passerat – inte bara EN utan TVÅ gånger här hos oss i Grekland. Vi kunde naturligtvis inte avstå från att fira den svenska påsken vid den rätta tiden, svenskar som vi är. Den firades med trevlig påsklunch hos vänner i Koroni, inget saknades – Jansson var där, liksom Köttbullen och den trevlige lille Nubben.
Jag fick en känsla av svensk midsommar när mat, människor och möblemang måste flyttas inomhus precis när allt var förberett, dukat och klart, då kom den typiska lilla regnskuren, den som alltid kommer precis vid samma tid på svensk midsommarafton precis då allt är förberett, dukat och klart.
Nåväl, stämningen var hög och det sjöngs både om "Fåglarna som kommit re’n", "Uti Vår Hage" och ”Tycker du som jag så nubbar vi…”
Maten smakade utmärkt gott och de grekiska inslagen samsades väl med de klassiska svenska rätterna på påskbordet.
 
En vecka senare blev vi helt överraskande inbjudna till en grekisk familj att fira Påsken på traditionellt grekiskt vis, en mycket trevlig upplevelse att lägga till i minnesbanken. Vid 11-tiden samlades alla från mormor och morfar, morbror och moster och minsta lilla kusinen i det lilla huset med den vackra trädgården i grannbyn.Påskmiddagen hade dukats upp i morföräldrarnas lilla hus, mittemot bor son och sonhustru och minsta lilla kusinen, tryggheten finns i generationsboendet i denna lilla avkrok av Grekland.
 

Vädret var strålande och ett soltak hade arrangerats i all hast över den lilla uteplatsen där det dukades upp till Påskmiddag.
Rödmålade ägg delades ut till alla gäster och så skulle man leka "Krossa ägget", alla skulle krossa ägg med alla, trubbig ända mot trubbig ända, den som hade sitt ägg helt (okrossat) sist hade vunnit leken, jag föll ur vid ett tidigt stadium.
Grannen från Österrike hade med sig egen öltunna som placerats på bekvämt avstånd, det lokala vinet föll antagligen inte i smaken, men jag säger - "man vänjer sig.... tänk på nåt annat än vin och drick - och faktiskt - det funkar!

Vid sidan om grillade morbror Soutiri lammet, lammet hade rullat runt på sitt långa, genomgående grillspett sedan kl 7 på morgonen. Snart kände grannfamiljen att det doftade grillat och de kom över för en glad pratstund och medförde några egenhändigt tillagade rätter till påskbordet + de allra härligaste handgjorda Diples, frasiga, täckta med rostad hackad mandel och drypande av honung…
 
Allteftersom husets vin försvann i flaskorna intensifierades samtalstonen och skratten skallade mellan husväggarna i den lilla byn och fastän trädgården är väldigt liten fanns det plats för minsta kusinen att sparka lite fotboll med en av gästerna.

 
Mitt på dagen var lammet färdigt att tas bort från sitt grillspett, männen smakade högtidligen av lammet, höll en liten köttbit mellan tummen och pekfingret, stoppade en annan liten köttbit i munnen, tuggade den långsamt, nickade menade mot varann och köttet kunde godkännas för servering. Här liksom i Sverige är det oftast männen som sköter om grillningen, kvinnorna dukar och skär salladen och ser till att alla har det bra och att det inte saknas något tillbehör på bordet.
 
Köttet skars ner och serverades på stora fat, bästa vännen i familjen fick själva lammskallen som hade både ögonen och tänderna kvar och eftersom han satt mittemot mig såg jag att han med stor njutning slukade hela lammtungan i ett enda svep. I Sverige skalar vi oftast av det yttersta lite sega skalet på tungan för att sedan skära den fina muskeln i tunna skivor och servera som smörgåsmat, men Nicos han stoppade i sig hela tungan på en gång, med det grå- och svartprickiga ”ytterhöljet” kvar…det gäller att inte vara ”klökmagad” när man sitter mitt emot en sådan man.


Så här såg min tallrik ut.

 
Efter maten blev det tid att gå den korta promenaden till bykyrkan för att tända några ljus och sitta ner för en liten stunds avkoppling i kyrkans tysta, svala ro. Jag fick frågan av vännen Adonia om jag ville gå med henne för ett kort besök, jag tackade ja. Vi mötte många andra människor som promenerade i sommarvädret och de hälsade med ”Christos Anesti” som betyder ”Kristus är uppstånden” eller ”Kalo Paska” – Glad Påsk eller ”Chronia Pola”, de ord man använder för att tillönska den man möter en bra och lyckosam kommande tid framåt.
 
Påsken har givit oss många fina minnen och nya erfarenheter och vi kan lägga den tunga tiden med bygget av vårt hus mer och mer bakom oss. Vi börjar tro att det är så som så många härnere har sagt till oss ”När det gått ett par tre månader har man glömt hur besvärligt allt var…” - vi undrar det…men vi vill gärna tro det.