Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Påsklunchen

Posted 27 3 08
Så har vår första påskhelg i Grekland passerat, dvs ”Den Svenska Påsken”, grekerna har sitt roliga kvar, de firar inte förrän sista helgen i april…ibland undrar jag – hur kan det komma sig att vi firar Påsken vid olika tillfällen, tänker vi inte på samma Jesus?? att han korsfästes, dog och återuppstod?? Nån som vet?? 


Påskhelgen har varit bra, härligt väder och trevliga dagar.  Skärtorsdagen var ovanligt varm, närmare 25 grader – DÅ passade jag på – att ta mitt första dopp i havet för året. Lite kallt till att börja med – men jag tycker ju om när det biter lite i skinnet. Behöver jag säga att jag var ensam i plurret? Jag hade kunnat bada utan en tråd på kroppen, nu gjorde jag inte det…riktigt så varmt var det inte. 

Långfredagen var vi på andra sidan Messinabukten i staden Stoupa. Vi var inbjudna av nyfunna svenska vänner att äta påsklunch tillsammans med dem och flera av deras vänner, där fanns engelsmän, tyskar, svenskar och en norsk dam. Svenska Margareta från Härnösand hade tillsammans med maken snott ihop en perfekt svensk Påsklunch. De hade hjälp av ett albanskt par som har en trevlig restaurang i Agios Nikolaus ”Ag. Nik.” där påsklunchen serverades. På påskbordet fanns sill, och lax i alla de upptänkliga former, där fanns Janssons frestelse, köttbullar och KOKT potatis. Det var väldigt nära att den hade blivit friterad, svenska Margareta räddade dem från doppet i flottyroljan i SISTA stund. Här i Grekland friteras ju i princip ALL potatis som serveras på restauranger, tycka vad man vill om det, men så är det. Till min stora lycka fanns även fyllda och garnerade ägghalvor, många vet hur besviken jag blir om det inte finns ägghalvor på julbordet, nu kunde jag njuta av denna läckerhet även på påskbordet. Den ena ägghalvan hade en fyllning av tonfisk och majonnäs, den andra hade en topping med lax i någon god röra, båda hade dillgarnering. Mums….Vi sov över i vännernas gästlägenhet till påskaftonen. De har en så otroligt söt hund, hon heter Liza. Liza är väldigt förtjust i både Kurt och mig och vi fick denna gång tillfälle att riktigt rå om lilla Liza. Snart är hon nog inte så liten längre, ingen vet riktigt hur stor hon tänker bli, hon kom som riktigt liten valp till Gunilla o Edward, som våra vänner heter, och bad om att få bli omhändertagen. Hon visste inte vilken tur hon hade, bättre hem kunde hon inte få, dessutom fick hon en bror på köpet, katten Cassander håller Liza sällskap och någon större rivalitet kunde vi inte se.På hemvägen stannade vi till i Kalmata och gick på lördagsmarknaden, det är härligt med alla grönsaker, frukt, ost, kött o fisk, ja - där finns nästan allt man behöver. 

Tog en kaffe på torget i gamla sta'n, strosade omkring i vackra vädret, mådde gott helt enkelt. Återstående dagar har vi jobbat på tomten, gjort ett potatisland till, (vad vi nu ska med det till – vi äter nästan ingen potatis – hoppas på många gäster)


Vi har sått bönor och dill, salladslök och kryddor, planterat flera träd, grävt bort envis bambu och vassa taggbuskar, mm mm. Vi trivs så bra när vi får jobba med kroppen, gräva, slita o dra...man sover så gott om natten.


.