Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Påskveckan 2008

Posted 18 3 08
 
Nu ser man tydligt att vår omgivning börjar vakna upp ur sin vintersömn. I Koroni börjar butikernas väggar färgas av allehanda sommarkläder, souvenirer och vykort. Man spikar och sågar, målar och fejar, restaurangerna bygger nya sommarserveringar längs vattnet. De små husen som senare ska bebos av turister och grekerna själva vädras och vårstädas, det är full aktivitet och nya ljud överallt. I går kväll hörde vi ett annorlunda ljud, ett klagande, jamande läte utanför dörren. Kurt öppnade, tände ytterlampan och tittade ut. Ljudet kom från katten som satt fast mellan grindens spjälor. Hon har blivit bra mycket rundare om magen den senaste tiden, trots att hon får samma mängd mat. Vi undrar om det har något med hennes möten med hankatter i slutet av januari att göra….hon borde tänkt på konsekvenserna. I alla fall så satt hon nu fast och Kurre fick hjälpa henne loss. Vi får ha grinden öppen hädanefter så att hon kan komma åt mat- och vattenskålarna som står innanför grinden. Vi både bävar och gläds åt den dag hon kommer och är sitt vanliga smärta jag igen, då vet vi…men vad gör man…det är hon som adopterat oss…inte tvärtom. De små ulltottarna som hon så småningom kommer att presentera för oss är ju helt oemotståndliga, det vet vi av erfarenhet, men nå’n kattfarm har vi då rakt inte tänkt oss. Ja, ja naturen får väl ha sin gång…rävarna ska ju ha mat de också.

Vädret är nu sommarvarmt, även kvällarna börjar kännas lite ljumna. Det är för varmt med jackan på mitt på dagen och även jeansen är för varma, nu är det kortärmade toppar och caprilängden på brallorna som gäller. Även havsvattnet verkar ibland lockande att svalka sig i…..Vi skriver idag den 18 mars, det är ganska precis tre månaders skillnad mot hemma, skulle vilja beskriva det vi har just nu som bra, svenskt midsommarväder. Olivängarna är så färggranna och fulla med blom, ungefär som vid midsommartid i Sverige. Eftersom vi inte har någon erfarenhet av vädret på denna breddgrad kan vi inte avgöra om detta är normalt eller ej. Vi TROR att det är ovanligt tidigt, de människor vi har kontakt med verifierar detta. 

Vi hade i alla fall vinter en hel söndag i februari, frost var det också på natten. Den gick hårt åt apelsinträden bortåt Messini. Antar att apelsinerna blir dyra nästa ”vinter”, blommen som skulle ge oss frukt nästa säsong frös bort tillsammans med löven, träden står alldeles bruna just nu.

I mandelträden ser man grönlundna mandlarna som redan blivit ganska stora fastän blomningen just slutat. Man kan äta mandlarna som primörer, mandelmjölken är söt och god, man får tänka framåt och inte äta alla nu, de ska bli krakmandlar till julen.

En annan frukt som också ska bli rolig att följa är fikonet. Fikonbladen har just slagit ut och den lilla fikonkarten har redan sin karaktäristiska form. Jag minns hur ljuvligt de mogna fikonen smakade förra året i augusti/september då vi var här på besök en vecka. På vår tomt finns tre fikonträd – undrar om det räcker….?

 Men allt är minsann inte bara värme och behagligheter härnere, det är problem också. Ibland stänger de av strömmen, ibland har vi sopberg och ibland kan man inte nå några myndigheter eller banker o dylikt. DET ÄR STREJK! Vi har ju lite svårt att hänga med i allt detta som händer eftersom vi inte kan språket men vi försöker hålla oss så informerade vi kan med hjälp av den ortsbefolkning som talar engelska. Vi har förstått att det handlar om pensionssystemet i Grekland, man vill förändra det, anpassa till EU-standard skulle man kunna säga. Vissa har så förmånliga villkor att man kan ta ut pension redan vid 48 års ålder, men så räcker ju inte pensionspengarna till heller. Många pensionärer lever på gränsen till fattigdom och hade de inte sin lilla odlingslott skulle de få svårt att överleva. Naturligtvis blir det svårt att lösa detta gigantiska samhällsproblem – så vi får nog lära oss att leva med osäkerheten om det tänds nån lampa eller om spisen funkar när vi vrider om knappen. Vi löser detta på eget sätt och köper helt enkelt ett gasolkök så vi klarar matlagningen och stearinljus och tändstickor har vi gott om så att vi kan få ljus när mörkret faller och vi går ju även här mot ljusare tider.

Det värsta är att de börjar skylla på strejken när vi frågar hur långt bygglovshandlingarna har kommit….det är nog vårt största bekymmer för tillfället. Ännu inget bygglov alltså.


GLAD PÅSK!!!