Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

På tal om mat....

Posted 7 1 17
Nyårshelgen har passerat och Trettonhelgen också. Visst har det ätits en del helgerna igenom och en del goda drycker har intagits till det. Det hör till och så ska det vara. Jag tänkte fortsätta på det temat – temat MAT –

Något som man blir påtvingad i detta land när det handlar om mat är tyvärr tobaksrök. Alla som känner mig vet att jag fullkomligt avskyr tobaksrök och det utsätts man ofta för här i Grekland tråkigt nog....
Jag hoppas på ändring nu – tobaksskatten ska höjas, måtte den höjas rejält och måtte det få riktigt många människor att ta sitt förnuft till fånga och sluta förpesta både sig själva och andra med tobaksrök.

Det faktum att det röks inomhus på alla caféer och matställen för med sig att jag aldrig kan gå ut på restaurang vintertid här i Grekland, eftersom kyliga kvällar gör att man helst vill äta inomhus. INGENSTANS finns ett matställe för mig där luften inte stinker av tobaksrök och förstör både miljö och matupplevelse.

UTOM ett ställe, matstället här uppe vid vägen - Tria Asteria. Ägarna Sofia och Vasilis vet hur det ligger till med mig och tobaksrök och de visar helt enkelt ut folk att röka utomhus när vi beställt bord där. ”Jag tycker inte heller om tobaksrök” säger Vasilis. Tack för det! Nu har vi åtminstone ett ställe att vända oss till när vi vintertid känner för en måltid på lokal.
OCH det är inte vilket matställe som helst, det är matstället helt nära oss, uppe vid stora vägen dit man kan promenera på 20 minuter eller ta bilen bara 5 minuter.

 

Ägarparet hjälps åt på ett väldigt fint sätt, det är ju annars ganska vanligt att HON fixar det mesta och HAN har en mer ”laid back” roll i sammanhanget. Men inte på Tria Astertia, båda hjälps åt med arbetet tills matgästerna fått vad de beställt på tallriken och det är god grekisk husmanskost tillagad på de finaste råvaror man blir serverad. Om vi vill ha grillat t ex kommer Vasilis ofta ut till bordet och visar upp de fina köttbitarna han tänker lägga på grillen. Och väldigt ofta kutar han ut i grönsaksodlingarna för att låta grönsaksrätterna bestå av nyskördade sådana.

 

Känner man för en speciell maträtt kan man höra av sig nån dag innan och beställa det man önskar, Vasilis o Sofia fixar det mesta.

Så till något helt annat, fortfarande handlar det om mat, men inte grekisk mat, nu handlar det om japansk mat. Vi är båda sushiälskare och har fått nöja oss med det vid några få enstaka tillfällen under de senaste 9 åren, det har helt enkelt inte funnits en Sushi-restaurang i Kalamata – fram till nu. NU finns det en. Den heter Umami (Den femte smaken) och man finner den på Iatropoulou, Dimosthenous 15Jag kan varmt rekommendera att besöka den om man befinner sig i Kalamata, de serverar utmärkt sushi och många andra japanska rätter. Det där med rökningen håller vi på och bearbetar dem på….än så länge har vi varit ganska ensamma i lokalen och jag ber så snällt att de ska hålla stället rökfritt när vi är där, än så länge har det funkat bra.

Detta skulle bli en blogg om mat, det blev en blogg som minst lika mycket handlade om tobaksrök – två för mig helt oförenliga ingredienser för att man ska få en fin matupplevelse.

Jag får ibland frågan från svenskar som vi träffar här hos oss om jag saknar något i Sverige. Det skulle vara rökfria restauranger och caféer då....