Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Parkeringsbot och mat

Posted 12 5 11
Så här ser en parkeringsbot ut i Grekland:

 

vi har inte råkat ut för detta själva men vi har bekanta som har fått en parkeringsbot …tja, det är ett sätt så gott som något att få in pengar till en stat med dålig ekonomi.
Vännerna hade inte en aning om vad det varför rosa lapp som satt på framrutan, de trodde det var någon slags reklam.
Det ser inte som om det existerar parkeringsböter över huvud taget när man ser hur folk i detta land ställer ifrån sig bilen.....Parkeringsbot - ett nytt påfund månne? Vi har under våra snart fyra år här aldrig hört talas om att någon fått en parkeringsbot i detta land. Men vi kan intyga att det finns tillfällen så det skulle vara befogat att sätta en parkeringsbot, vi får hoppas att den nya rutinen med parkeringsböter i Kalamata får avsedd effekt. Så se upp och var noga med att köpa den lilla parkeringsbiljetten som kan skrapar fram tid och datum på och sedan placerar i framrutan på bilen, åtminstone om man tänker använda de allmänna parkeringsplatserna i Kalamata.
Vi rådde våra vänner att innan betalning kolla med poliskonstapeln i Koroni, så gjorde de också.... polisen kollade, blev upprörd och utbrast "Vaffalls??? en parkeringsbot får bara kosta 10€ -
10€ om man betalar inom tio dagar, här har de skrivit 20€, betala absolut inte mer än 10€!!!"
Vännerna tackade för informationen och besökte posttjänstemannen
lite längre bort på gatan, de fick betala 14€ - posten tog 4€ för att styra med betalningen. Nåja, det blev i alla fall 6€ billigare än utgångsläget.

Så till andra delen av rubriken - MAT - vill dela med mig hur man kan göra ett par enkla grekiska maträtter, här är min variant av ”Papoutsaki” en grekisk rätt som betyder ”liten sko” eller ”toffel”, kan kännas något underligt att koppla ihop maträtt med skor, men så är det i alla fall. ”Fylld aubergine” skulle nog det svenska namnet bli.

 

Införskaffa (köp eller odla - beroende på vilken breddgrad Du bor) några fina auberginer, gärna lite långa i formatet. Räkna med 1/2 aubergine per person om Du tänker servera som förrätt, annars en aubergine per person.
Gör Din favoritköttfärsröra, krydda gärna med färska örter efter tillång och smak, mycket vitlök och gärna egenknåpad tomatröra, gärna chilikryddad.
Dela auberginerna på längden, gröp ur fruktköttet så att det bildas ett ca 0,5 cm tjockt skal, hacka fruktköttet, stek det i olivolja (så klart), salta lite lätt och blanda det med köttfärsröran...stek även auberginerna (lite försiktigt så att de inte bränns) tills de får lite färg och mjuknat något.
Lägg auberginerna på ett ugnssäkert fat, här kan man välja två vägar - antingen lägger man rikligt med riven parmesan direkt ovanpå köttfärsröran och gräddar, eller också kan man täcka köttfärsröran med en lätt bechamel, ev kryddad med riven muskot, och därefter täcka med riven parmesan. I alla fall - hela härligheten shussas in i ugnen, ca 220 grader till osten fått fin färg. Avnjutes med en fräsch sallad och en god dryck.

Har också med gott resultat vågat mig på att göra Dolmades (vinbladsdolmar). Grekerna och turkarna lär strida om huruvida rätten är grekisk eller turkisk. Jag tycker det är enkelt, är den tillagad i Grekland så är den grekisk, tillagad i Turkiet så är den turkisk, mina dolmades är nog lite svenska också. I alla fall är de väldigt goda och enkla att göra


Så här i vårens tid när vinbladen är ljusgröna och mjälla, plockar man lika många vinblad som man vill ha antal dolmar. Skölj vinbladen och koka dem i tio minuter. Gör under tiden en röra - här kan man kreera efter eget gottfinnande. Jag gjorde en röra av hackat tomatkött (skålla, ta bort kärnor och annat rinnigt), finhacka röd och grön paprika, stekt hackad lök o vitlök, kryddor efter vad man gillar - gärna mycket färsk koriander, mynta och chili, fyll på röran med okokt, rundkornigt ris så att röran blir lite grötig.
Lägg ut de avsvalnade vinbladen fint på skärbrädan, skär bort en bit av den grova bladnerven + skaftet, lägg på en sked av fyllningen längst ner på bladet, börja vika nerifån och inåt, över fyllningen så att den "kapslas in" rulla sista biten, lägg dem i botten av en gryta, alla dolmar med skarven neråt, packa dem ganska tätt.
Täck dolmarna väl (några cm över) med en buljong, kyckling- eller vegetarisk buljong, koka ca 30-35 minuter, tills riset är kokt helt enkelt.

Sen är det bara att mumsa på...tillbehör?...en god dipsås - varför inte Tzatziki?
På ett Mezebord...Du väljer rätterna.