Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Perfekta dagar....

Posted 17 3 14

Efter en sval och regnig period har vi nu väldigt skönt väder här i Messinien -  vi har perfekta dagar.....

Marken blommar som aldrig förr och nu börjar den blomning som ska ge skörd i form av apelsiner och annat matnyttigt senare under året. Jag har aldrig under våra snart sju år här sett en så riklig blomning i citrusträden.

 

 Om alla dessa apelsinblommor blir pollinerade och så småningom utvecklar apelsinkart får vi nog se till att gallra väl, trädet kommer annars att digna av tyngden och en del grenar kanske till och med kommer att brytas av, plus att frukten blir av sämre kvalitet om man släpper fram för många fruktämnen. Men ett par hundra apelsiner tror jag trädet kommer att orka bära, det har blivit åtminstone tre meter högt och ganska omfångsrikt.


I år kommer avocadoträdet med sina första blommor.
Vi fann en avocadokärna som utvecklat en lång grodd i komposthögen och vi planterade den försiktigt i en blomkruka där den fick stå i fred under ungefär ett års tid. Den hann utvecklas till ett träd på ca 75cm. Året därpå planterade vi trädet på den plats det nu står, det har nu blivit tre meter högt och har massor av blom.
Det känns spännande att få följa utvecklingen av detta, är det möjligt att få fram avocadofrukter från ett träd sprunget ur en kärna som vi köpt på super marketen uppe i byn?

Även ute i vingården händer det saker.... vinbladen har spruckit ut rejält på vissa tidiga sorter av vinstockarna. Det kan innebära att om nån vecka eller så kan man plocka in ett gäng vinblad för att göra årets första vinbladsdolmar...mmmm....


Vingården är vit av blommande kamomill, säkert ska de rensas bort för att vinstockarna ska få optimalt med näring .....men ingen av oss har lust med det, blommorna får blomma på bäst de vill och kan, de är så fina. Vi får vindruvor så det räcker både till dessert, vin och russin.


Adirondeck-stolen under det blommande trädet - snart kommer man kunna sitta i skuggan av det blommande trädet....vi vet inte vad det är för slags träd...."plommon" sa de i trädgårdsbutiken - det tror vi inte att det är....men vackert är det så det räcker till att försvara sin plats.ett hav av African Daisies under olivträdet.....


"Vippschersmin" tror jag jag hört någon kalla denna doftande skönhet...
blåregnet bedövar oss med sin doft...
Det är tur att det inte är tid för en svalkande Mojito på ännu ett par månader, denna myntaplanta är alldeles för liten för att räcka till det. Jag ser att det kommer många små myntaplantor lite här och var - de har en förmåga att föröka sig gränslöst och OK då, vi vet att det är en lång, het sommar i antågande - det kommer att gå åt en del mynta......