Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Rapport från Messinien

Posted 9 2 11

Vi tänker på er i vintermörkret i Sverige, även om vi vet att det börjat ljusna däruppe i norr och dagarna blir allt längre och längre. Vad vi förstår så behåller vintern sitt grepp om er ännu en tid och det är ju så det ska vara. Det SKA vara vinter i Sverige i februari, till och med ända in i mars, det är heller inte så ovanligt att det snöar i april….minns flera sådana tillfällen från tiden i Sverige. Och som ni kan se på bilden nedan så har vi snö även här, men på behörigt avstånd, 6 mil bort och 2407 m upp - där finns gott av den vita varan. Bilden visar bergstopparna vi ser rakt över Messinska bukten.


Men det var inte vinter det skulle handla om idag, det jag vill bjuda på från mitt lilla hörn av Europa är några dagsfärska bilder som visar lite av den växtlighet som just håller på att komma igång, en del har inte slutat blomma över huvud taget, t ex Bouganvillean mot garageväggen
Min favorit, vet ni som följer min blogg, är Hibiscusen. Jag beskar det hårt för ett par veckor sedan och den belönar mig just nu med denna vackra blomma som sprack ut i solväggen idagJag har ju min faiblesse för vackert slitna, gärna rostiga föremål, rost mot växternas grönska – en perfekt kombination i mitt tycke. Rota i gamla gömmor, det mest oväntade kan bli en vacker kruka för en växt.Här bjuder jag på en bild som visar min senaste installation, jag kallar den ”pottstolen, eng pot stool”.
Ni som gästade oss förra säsongen vet precis var den gamla stolen står och minns kanske också att kattungarna hade väldigt roligt med alla snörstumpar från den trasiga sitsen som hängde och dinglade undertill. De låg på rygg under stolen och fäktade med tassarna och bet i snörstumparna – nu gör de inte det längre, de har tyvärr vuxit ifrån det, de var så söta…

Jag talade med grannen Stelios igår, ni som följt mig på bloggen sedan länge vet att det var Stelios som såg till att vår röda skottkärra kom tillrätta – en gång i tidernas begynnelse. Se blogg från maj 2008 om Du vill läsa om hur det gick till.

Stelios var ute och stökade i sin trädgård i går kväll när jag tog min kvällspromenad. Han sjöng glatt omväxlande visslade högt och ljudligt när han körde omkring med sin jordfräs. Stelios var vinterklädd fastän termometern visade +13 i skymningen, m a o han hade toppluvan på. Jag vinkade när jag passerade, han stannade sin jordfräs och vi bytte några ord, naturligtvis handlade det om vädret som just nu är högtrycksbetonat, minst sagt.

”Vi har halkioniska dagar” sa jag

”Ja, för andra gången detta år” sa Stelios, ”antagligen är det för att vi inte hade några alls förra året”. 

Det kom han ihåg, han har alldeles rätt – de uteblev helt förra vintern eller ”den svalare perioden” som jag kallar den årstid vi just nu har. Vinter – det vet de inte vad det är – grekerna som bor här i Messinien.


Men det vet ni, kära bloggvänner i Sverige.