Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Redan de gamla kineserna....

Posted 12 7 10
 


och vad är nu detta…? Näää – vi ska INTE flytta till Kina…det är det kinesiska tecknet för Qi Gong.
 
Sedan en dryg vecka tillbaka börjar jag dagen med ovan nämnda metod…Qi Gong - Qi betyder livskraft, Gong betyder metod.

Metoden har sitt ursprung i Kina och man räknar med att Qi gong-träning använts i cirka 5000 år. Det sägs att den som tränar Chi gong hjälper sig själv till långvarig hälsa och inre harmoni.

Övningarna går ut på att fokusera tankarna, men går igenom hela kroppen, det sägs förbättra cirkulationen, de ska få oss att slappna av och samla kraft. Rörelserna är mjuka och långsamma och hela kroppen gås igenom i ett pass. Man genomför övningarna stående och med slutna ögon, övningarna är enkla att lära sig och utföra.

Man behöver liten yta, en plats man väljer ut, en plats man känner för och där man kan få vara i lugn och ro ett litet tag, övningen kan utföras när som helst under dagen. Alla övningar sker under tystnad – det passar mig – då får jag öva lite på den konsten….Qi gong kräver regelbundenhet, gärna ett pass om dagen.

Att gå igenom ett QiGong-pass tar vanligtvis ca 60 minuter, jag övar mig på en nybörjarversion som tar 35 minuter – det räcker för mig som är en lite otålig person, jag hinner inte ledsna redan i nybörjarstadiet.

Man ägnar sig åt mental fokus på ett meditativt sätt, samtidigt som man utför vissa kroppsrörelser i en särskild ordning. Träningen sägs ha en balanserande effekt på kroppens organ….men jag har inte märkt något särskilt så här långt….mest har min stela muskler och leder fått lite lätt träningsvärk.
Efter ett Qi gong-pass ska kroppen kännas vitaliserad och det sägs vara lättare att bibehålla glädje, fokus och koncentration under dagen, jaja – det kommer förmodligen med tiden.


Att stå på vår nedre altan i skuggan av ett olivträd och utföra de nästan ritiska rörelserna till den mjuka, böljande kinesiska musiken, att höra ledaren med sin lugna stämma långsamt ge instruktionerna till rörelserna ger mig en avkopplande stund och det är för mig ett bra sätt att börja och ta emot den nya dagen.

Tack Åsa G för att Du tog med Din Qi gong-CD hit till Villa Olivia och för att Du introducerade denna uråldriga kinesiska metod för mig. Jag ska göra mitt bästa för att försöka förvalta och utveckla det Du lärt mig.