Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Regn, nässlor mm...

Posted 17 1 17
Javisst, det regnar mycket nu och ibland ledsnar man faktiskt på det. Då är det bra att tänka på att det är nu regnet ska komma, det är såhär det ska vara, snart kommer värmen och då fullkomligt exploderar all växtlighet, då känns det aningen bättre.
Våra grekiska vänner är glada för både kylan och regnet, bra för kommande växlighet med väta och kylan är bra för olivflugan, dvs kylan tar visst död på både flugan och larven har jag hört ryktas, stort tack till kung Bore!

En del har redan börjat explodera här i naturen, brännässlorna t ex, vi har ganska gott om den varan, för jag har bestämt mig för att odla det. Nässlan är en otroligt nyttig växt och passar väl in i det grekiska ”hortatraditionen” alltså traditionen att plocka och ta vara på allehanda nyttiga örter och växter.

 

Text lånad från siten ”Läkeväxter”


"Brännässlan är mycket allsidig läkeväxt med näringsrika mineraler som kisel och kalium. Du finner en god mängd klorofyll som ökar transporten av syre och näring till kroppens celler"

Jag skulle nog kunna fylla ett stort utrymme här med alla goda egenskaper Nässlan har. Experter kallar växten ”näringstät” det tycker jag säger en hel del, Man kan köpa frön till brännässla i Sverige har jag förstått, det behövs då rakt inte här, jag gräver ner växtdelar med frön – nya små nässelplantor kommer upp ganska snabbt.

 

Jag plockade en stor kasse brännässla häromsistens som blev till en mycket god nässelsoppa.

För den som undrar hur man går tillväga kan jag berätta att nässlorna sköljs, grova växtdelar tas bort, nässlorna läggs sedan i kokande vatten, kokas 5- 10 minuter, tillsätt ev en buljongtärning o lite mer vatten och se till att buljongtärningen smälter.  Jag kör sedan med stavmixer några sekunder – så blir det en grön och fin och slät soppa.

Jag rör ut lite vetemjäl i olivolja och reder soppan helt lätt.

Tillsätt ev grädde om man vill ha en ”rund och god soppa” smaka av med lite salt, servera med ägghalva

 


Jag är ju en riktig soppälskare. Vi hade engelska vänner här på middag i söndags, de hmmmade lite.....när vi serverade "Nettle soup" till förrätt men de åt snällt allt utan att klaga.
Vi var bjudna på sopplunch till vännen Lotti häromsistens, hon hade gjort en fantastisk Fasolada (grekisk bönsoppa), den godaste jag ätit….och jag har ätit många. Lotti har lovat att jag ska få gå på kurs hos henne och lära mig hur hon gör den. Rapport och recept  kommer.

Som tack har jag planterat en stickling av min oregano utanför hennes hus, vi får hoppas den lilla sticklingen tar sig.Den passar fint in vid den gamla muren vid sidan av Rosmarin och Lavendel....

Så till en annan sak vi odlar, blomkål.
Maken undrade vad vi skulle kunna använda all fin kompostjord till som han framställer av allt organiskt material som blir över i köket. Vi beslöt oss för att göra ett litet experiment. Vi fyllde tre stora hinkar med kompostjord, så införskaffades lika många blomkålsplantor och jösses vad de växer……det blev först mängder med kraftig blast, sen kom det ett pyttelitet blomkålshuvud i mitten, nu har det vuxit sig större men ändå inte klart för skörd.Vi gjorde samma experiment med broccoliplantor i hink med ren kompostjord, precis som med blomkålen kom det först en enorm blast, nu har även en liten broccoliknopp visat sig i mitten, vi väntar med spänning på att det ska bli en stor och kraftig broccolibukett.

Kul med "vinter” – man kan odla mycket av det som inte växer på sommaren, snart ska spenatfröna i marken, det blir en tuff konkurrent till nässlorna.


Avslutar med ett litet skotips:


Bästa fotbeklädnaden i olivlunden just nu, dessa gummiskor tillsammans med hemstickade sockor i tunt ylle är en super hit. "Skorna" att köpa i Nea Koroni Super Market – de  har dessa praktiska skor till försäljning för 15€ paret.

Stort tack till vännen Ann-Mari som stickat  ljuvliga sockor till både maken o mig i finaste yllegarn, du kan tro de kommer väl till pass nu Ann-Mari, dag såväl som natt.