Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Så kom de då äntligen…..

Posted 29 1 18

Aeolus, vindarnas gud...


..........de (H)alkyoniska dagarna. Varje år i januari brukar det bli en eller ibland nästan två veckor med väldigt skönt väder, en riktig försmak på våren med temperaturer kring +18 solsken och nästan ingen vind. När de dagarna kommer är de så efterlängtade, ofta har de föregåtts av en period med ganska blött, kallt och blåsigt väder.

Ljuset är på gång tillbaka och vi har nu dagsljus till framåt 6-tiden på kvällen, på morgonen stiger solen över bergen före 08.

 

Sägnen säger att det handlar om Alcyone som var dotter till Aeolus, i grekiska mytologin – Vindarnas gud.

När Alcyones man dog i ett skeppsbrott kastade sig hon sig i havet, varefter gudarna förvandlade henne till en Halcyonfågel (Kungsfiskare).

När Halcyonfågeln gjorde sitt bo på stranden hotade vågor att förstöra det. Aeolus hindrade sina vindar och höll dem lugna under sju dagar i varje år, så hon kunde lägga sina ägg. Dessa blev kända som "halcyondagarna", när stormar inte uppstår.

Idag används även uttrycket för att ange en tidigare period i livet som man minns som lycklig eller då man var framgångsrik – de Halcyoniska dagarna.


Kungsfiskaren är så färggrann....Det händer massor i naturen just nu, apelsinblommorna av den tidiga sorten har spruckit ut och bin och humlor surrar kring de starkt sötdoftande blommorna

 

 

Det är inte bara i apelsinträden humlorna surrar, även i de tidiga lavendeblommorna


 

Citronträdet blommar och doftar, trädet bär frukt och blom samtidigt

 

Och de tidiga rosorna har kommit med en första blomning, det blir säkert två eller tre omgångar till innan året är slut.
 

Det är tid att klippa buskar som ser spretiga och fula ut efter vinterstormarnas härjningar. Gräset har klippts en första gång, snart dags igen….

Idag har jag satt ner ett tiotal sättlök i jorden, visserligen i drivbänk – men ändå – det känns att det går mot vår när man får lust att börja plantera.

 

Försök med potatis i kruka, vi får se hur det går, det ser bra ut just nu i alla fall

Några Korianderfrön myllades också ner – de gror bäst i lite kylig jord, jag har torkade chilifrön på vänt, men jag avvaktar lite till, de vill ha mer värme i jorden för att gro.Den här sorten är så dekorativ, inte speciellt het som krydda – men så vackra chilifrukter…

 

Och du Zoia…..så här långt har tulpanlökarna kommit, de du förärade mig i november när du var här. Snart får jag njuta av den vackra blomman. Tack Zoia!