Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Säcktvätt

Posted 7 1 10
"- Har du tvättat olivsäckarna ännu?" var frågan jag fick av min grekiska väninna häromdagen. 
"-Tvättat olivsäckar - ska de tvättas??? frågade jag något förvånad
"-Jajjamensan, det är viktigt - de ska förvaras väl rengjorda, ihopvikta och buntade inför nästa års skörd"

Jaha, hur många grader ska de tvättas i - är det fintvätt eller....?  Många tankar passerade snabbt genom min hjärna - tur att vi valde en tvättmaskin som kan ta stora tvättar, en  Miele borde väl hålla för säcktvätt??, den ska ju hålla för tvätt av mattor - måste ju kunna jämföras....

"- Det är viktigt att man inte väntar för länge med säcktvätten sedan de tömts på innehållet vid kvarnen. Säckarna ska vändas ut och in och tömmas, det kan vara både kvarblivna oliver och annat skräp i säckarna, det kan ge upphov till mögel. Säckarna ska tvättas i vatten med olivtvål".
- Parakalò - varsågod" sa hon och gav mig påsen med "klunsarna".Klunsarna är alltså olivtvål - väninnan har framställt dem själv av bottensatsen som samlas i oljans förvaringskärl. Inget går till spillo, av "oljeävvjan" tillverkar man olivtvål. Tvålen används sedan flitigt till både rengöring och tvätt, Du kan aldrig ana så sköna händerna blir efter att man tvättat med olivtvål, inga självsprickor här inte. Sagt och gjort - säcktvätt måste det bli.

Jag tänkte i mitt stilla sinne att det blir nog både trist och tungt - 20 smutsiga olivsäckar.... jag har aldrig tyckt handtvätt varit speciellt kul och jag var noga med att den nya tvättmaskinen skulle ha ett fullgott handtvättprogram.


Klart för start, bordet från loppisen kommer till användning än en gång


En säck i blöt - olivtvålen flyter överst


och en säck i baljan


säcktvätten blev varken tungt eller trist under olivträdet i den sköna eftermiddagen


maken smygfotograferar mig ibland...


Under natten har säckarna hängt på tork runt om i olivträden, jag kände lite på dem i morse när jag gick min morgonrunda, de behöver dagen på sig för att torka - bra att det utlovas sol och varmt, +20 och svag vind.

Sedan ska säckarna vikas ihop, buntas och läggas på ett bra ställe över vintern, det duger inte att de förvaras så att råttorna bygger sina bon i dem. Stora hål i säckarna ser de säkert till att det blir också....

Ulla ser säkert till att vi får ett minimum av ovan små rackare....