Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Säg inget till Johanna & Stefan....

Posted 4 9 14
......ni som följer bloggen vet att dotter Johanna tillsammans med sin Stefan blev lyckliga ägare till en olivlund i en av grannbyarna för en tid sedan. Förutom många vackra olivträd finns där ett ganska stort bestånd av kaktusfikon, stora växter fulla med taggar, man planterade dem ofta i gränserna mellan markerna för länge sedan - "naturlig taggråd" skulle man kunna säga.Kaktusfikonets frukter är färdiga att plockas just nu och de är fulla med nyttigheter, t ex magnesium, kalcium och kalium och som de flesta andra solmognade fruker är de också fullproppade med antioxidanter.

Finemang, några ska vi väl hinna rädda innan de faller av, tänkte jag och i igår styrde vi kosan dit och plockade (pallade...?) en kasse kaktusfikon. De är inte helt lättplockade så kraftig handske eller lämpligt plockredskap måste man ha. Själva frukten är försedd med hårfina "taggar" som sätter sig fast i huden och svåra att få bort, man känner bara att det sticks, men man ser ingen tagg.

Så skulle då frukterna befrias från alla dessa "taggar" innan de kunde bli till något att äta. Nånstans hade jag läst att det lättaste sättet att få bort de hårfina hullingarna är att bränna bort dem, sagt och gjort en gaffel i ena änden på frukten och se'n svedde jag bort dem, ungefär som man skållar en gris efter slakten....fast mindre.....
Därefter kapas ändarna bort och sedan lägger man ett längsgående snitt i fruktskalet, sedan kan innenhållet liksom "rullas" fram eller gröpas ur, lite beroende på hur pass mogen frukten är.

Efter det mixades fruktköttet, det mosas lätt, lite citronsaft
tillsattes, kärnorna silades bort (de är väldigt hårda) därefter hade jag en mycket god smoothie eller hur man nu väljer att äta/dricka fruktköttet. Fruktmoset kan även spädas till en läskande juice eller användas som sås på glass eller som bas i en fruktdrink med is.Gott är det i alla fall och det gör ju inget att det dessutom är nyttigt!

PS
Johanna o Stefan, vi spar lite till er i frysen - ni får smaka när ni kommer nästa gång.