Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Šaltibarščiai

Posted 2 10 16
.......eller Rödbetssoppa från LitauenJag vill dröja mig kvar ännu ett tag vid resan till Vilnius. Jag har med flit undvikit att skriva om matupplevelserna vi hade.

Rätten ni ser på bilden ovan hör till det som blev en av våra absoluta favoriter när det handlar om lunchrätter - en fantastiskt god rödbetssoppa. Jag har gjort den flera gånger sedan jag kom tillbaka hit hem till Grekland. Den är mycket enkel att göra och passar jättefint varma sommardagar. Eftersom vi fortfarande har väldigt varma dagar här så lagade jag till ännu "en laddning" häromdagen att ha i kylen och ta fram när det passar.

Orginalreceptet rekommenderar Kefir som bas, men det har jag inte lyckats hitta i vår Super Market uppe i byn, även om den är väldigt välsorterad. Mjölkprodukterna lyser många gånger med sin frånvaro, eftersom komjölk inte är så vanligt förekommande här. Produkter från getmjölk finns det däremot gott om, både ost och annat gott - men ingen getkefir.

Jag använde min fantasi och blandade 10% grekisk yoghurt med vanlig mjölk som fick bli basen i soppan. Jag köpte ett knippe färska rödbetor - ca 700g - och kokade dem så de blir möjliga att strimla på rivjärnet. Ett knippe salladslök, dill och en gurka är allt som behöver inhandlas därutöver .

Som sagt, man kokar rödbetorna, låter dem kallna, riv dem sedan på rivjärn. Strimla salladslökarna fint - skulle tippa på 4-5 salladslökar till 1L soppa. En gurka hackas i fina strimlor eller rivs på rivjärnet - lite beroende på hur soppig soppa man vill ha. Lite dill klipps ner, tillsätt salt och peppar efter smak. Rör om - låt gärna soppan vila i kyl några timmar - den blir bara godare av att "stå till sig".

Koka några ägg, hacka ett kokt ägg och placera i botten på tallriken, toppa upp med soppa och vid sidan om serverar man nykokt varm potatis. M a o - man behöver inte något bröd till dennna soppa.

Utöver soppan åt vi mycket annat gott - vi valde rätter som representerade sensommaren med allt vad det innebär i form av bär och svamp. Morgonfilen fylldes med allehanda färska bär från besöket i saluhallen och den kycklingrätt vi tillredde hemma i lägenheten förgylldes med nyplockade kantareller....visst var det lite grädde också i den såsen systrar?.....och förstås fräscha grönsaker därtill. Glass kunde vi skämma bort oss med också - till ca halva priset av vad glass kostar här i Grekland som är ett dyrt glassland.

Vi åt pannkakor som ofta fylls med allehanda läckerheter i landet Litauen, allra mest förvånade blev vi när vi beställde in pannkakor till efterrätt på ett av matställena, vi tyckte det såg så gott ut.....lite stinna, fyllda dubbelvikta pannkakor, med något som vi antog var hallonsås så läckert spritsat ovanpå och vispad grädde vid sidan om.....döm om vår förvåning när fyllningen var grillkorv, det spritsade var ketchup och det vispade var yoghurt....
Tack kära Vaida som just dök upp och lotsade oss rätt i den återvändsgränd vi hamnat i och såg till att pannkakorna vid nästa servering var fyllda med äpplen och att det verkligen var hallonsylt överst och härlig, fet vispad grädde "oppanpå" ......språkförbistringen gör sitt till och det kan bli en hel del överraskningar, när man bara använder pekfingret och gestikulerar att man vill ha samma rätt som grannbordet just fick serverat.

Allehanda potatisrätter är också populära, Zepplinare t ex....som gott motsvarar Sveriges kroppkakor......olika piroger med goda fyllningar, fina kötträtter kan man njuta av och man märkte tydligt att allt serveras på mycket fina råvaror. Inte så mycket fisk dock.....men Jan o Vaida berättade att rökt fisk är populärt.

Jag kan varmt rekommendera att ta en trip till Vilnius för matupplevelsens skull. Inte några märkvärdigheter men bra mat på bra råvaror, vällagat var det också.

Inte så mycket bilder denna gång - men det var ju desto fler i min föregående blogg om Vilnius. Nu får läsaren helt enkelt använda sin fantasi och tänka sig hur rätterna kan se ut - rödbetssoppan däremot....här kommer en bild till på den: