Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Skördetid

Posted 15 6 09
Hos oss har årets första skördetid just börjat. Vi har ännu inte lärt oss hur många plantor av varje vi behöver för att försörja vårt lilla hushåll med de grönsaker vi behöver, vi konstaterar nu att vi nog har köpt lite för många. Hagelskuren tidigt i våras gjorde att vi köpte en omgång nya plantor, vi kunde aldrig drömma om att de förstörda plantorna skulle repa sig så bra och få ett andra liv, trots skadorna de fått av hagelskuren. Detta innebär att vi nu har dubbelt upp av väldigt mycket. T ex zuccini…
 
 
Vi skördar flera kilo zuccini varje dag, vi steker zucciniplättar med potatis och fetaost i och friterar ostbollar med zuccini, varvar med kall zuccinisoppa och dippar zuccinistavar i tsatsiki och skordaliá, men man behöver ju lite mer omväxling…nån som har nåt bra tips vad mer man kan göra med zuccini, kan man koka nå’n sylt på dom eller chutney – kanske saft?
Råsaftcentrifugen har vi redan testat, det var drickbart det som kom ut, men inte så väldigt gott, ska hotta upp med lite citron nästa gång och toppa mycket is. Glassmaskinen har också kommit till heders, zucciniglass smaksatt med Ouzo är inte att leka med.
 
Snart är auberginerna mogna och tomaterna med för den delen, paprikorna fullkomligt sprutar ut på plantorna, för att inte tala om all potatis och lök vi gräver upp. Får väl fråga om det går att få sälja till affären, eller byta mot något kanske…torgstånd i Xarakopió på söndagar, idéer är det heller ingen brist på.
 
Så till det härligaste av allt, barnens och barnbarnens besök här hos oss i förra veckan. Tänk att två små barnbarnspojkar kan ställa ens tillvaro så på ända. Vardagsrumsmattan blev plötsligt lekmatta för både oss och barnbarnen tillsammans med Superman, Legobitar och Playmobilfigurer. Pippi Långstrump, Bamse, Totte och Grisarna Vill och VillInte blev våra kompisar och flyttade in i huset de också.
   
Mattias är en hejjare på att äta glass, Lilleman (Alexander) var mer intresserad av mina cykelnycklar.

Dagarna fylldes också av uppblåsbara hajar och delfiner som skulle upp och ner ur vattnet, matlagning till ett något större matlag än det som brukar vara i huset, underbara middagar i fullmånens sken, ibland middagar som någon annan än jag själv lagat till, härligt umgänge med familjen med många varma, sandiga barn-barnskramar.

 

Fullmåne över Koroni
 
Åter till vardagen - idag har vi hantverkare här igen, en liten men ack så viktig detalj är på väg att monteras på Villa Olivia, häng- och stuprännor. Just nu känns det som en mycket onödig detalj, här har inte kommit något regn på väldigt länge…men vi vet att det kommer regn igen till hösten och under ”vintern”, då kommer rännorna väl till pass. Att kunna gå in och ut genom ytterdörren utan att det känns som om man går ut och in i duschen kommer att kännas jättebra.


Det hela gick mycket smidigt till. Man tog måttt på hustaket där rännorna skulle monteras och sedan tillverkades alla rännor och rör på plats med en liten maskin i bussen som syns nedan. Chefen stod och kollade så att allt gick rätt till.Här har rännorna kommit på plats på taket över studioentrén.
 
Vädret är just nu bästa tänkbara här i Peroulia. Mellan 25 och 30 varje dag, någon dag har det till och med varit över 30, vattnet håller behagliga 25 grader och vindarna svalkar oss så skönt hela tiden. 
 
Den som känner för en vecka eller två i denna härliga miljö är välkommen att boka in sig i Villa Olivias studios – några av sommarveckorna ligger fortfarande blanka och därmed bokningsbara.
 
Här är gudagott att sitta i godan ro i skuggan under olivträden och läsa eller bara låta tankarn flyga fritt, medan man bara glor rakt ut över havet....


Välkommen!