Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Snart dax...

Posted 24 11 08

ja inte för inflytt....närå....det är långt kvar....men det är snart dax för olivskörd.

Andra veckan i december ska våra olivträd befrias från sina dignande grenar fyllda av oliver. Det ser ut att bli ett bra olivår i år. Vi har kommit överens om att skörda tillsammans med Soutiri, Maria och Michael, ett nybildat arbetslag som köpt en skördemaskin tillsammans och detta första år har de åtagit sig uppgiften att ta skörda ca 800 träd, inkl våra 140. Vi ska naturligtvis hjälpa till så mycket vi orkar och kan, men vill inte ta på oss för stor uppgift till att börja med.
De vill emellertid att vi ska vara med på heltid i deras arbetslag, 5 personer vore en alldeles lagom stor grupp att bilda lag för att sköta olivskördearbete. En person sågar med motor- eller handsåg ner de största grenarna som bär frukt, det är  "tredje årets grenar " som ska sågas ner. Detta tredje år är det år de bär som mest, grenarna är alldeles fyllda med oliver, man tror nästan grenarna ska gå av.
En person står vid "tröskan" och befriar alla dessa tredjeårsgrenar från sina oliver och två personer går kring träden med käppar eller ett slags redskap som ser ut som mattpiskare. Med detta redskap slår man på grenarna så att alla oliver ramlar ner på de nät man lagt ut under träden. Det är även "piskarnas" uppgift att lägga ut näten och att samla ihop oliverna i 50-kilos säckar. Sen kommer det traktor och vagn och hämtar upp och kör till presseriet. Mer om detta senare och med bilder från skördearbetet.

Fick meddelande från våra vänner på Orust att det pytttelilla olivträd de grävde upp på vår tomt i somras ser ut att ha tagit sig. Kul att en liten del av vår olivlund kommer att leva i Sverige, lycka till Tonni och Hans-Erik, med de förutsättningar vi läser att ni ger det lilla trädet kommer ni säkert att behöva bilda arbetslag med grannarna också om några år för att ta hand om alla oliver ni kommer att få. Vi ser fram emot att få träffa er igen till våren, Koroni med omnejd och era vänner härnere väntar på er.
Dotter Johanna och hennes Stefan har också en olivskörd att ta hand om, deras träd "Olivia" gav hela TVÅ oliver detta första år, antar att de kanske har snittats och vattnats ur nu och kanske ligger de redan i sin lag tillsammans med alla sina grekiska olivkompisar som Johanna fick med sig i resväskan hem till Sverige. Vi hoppas på att få besök av er snart igen.
Vi får många rapporter om busväder hemifrån, det har visst varit både storm och snöoväder, ni är minsann inte ensamma, här har varit en storm som hette duga, vi hörde att man uppmätt vindar på upp till 35 m/s. Regnat har det också gjort, tillräckligt för denna sidan jul...
Vårt fina tält blåste helt sönder, det var bara att slänga i soptunnan. Det hade väl ändå gjort sitt nu kan man säga, taket var alldeles skört av sommarens brännande sol. Vi får hoppas att vi inte behöver något tält nästa år, utan att vi har ett alldeles riktigt tak med tegel på som solskydd nästa år.

Detta gör att vi alldeles osökt kommer in på "hur går det med bygget"?

Idag var det roligt att komma till tomten. Det var fyra personer på plats som såg till att arbetet gick framåt. Det var två grabbar på plan två som fyllde upp och öste ut grus i all vätan som samlats på golvet efter allt regnande, såhär ser det ut på plan två just nu:

Fullt av vatten på altanen och fullt av blött grus på golvet. Det man håller på med nu är att fylla upp innan undelaget för klinkers ska gjutas. Det ser inte kul ut ska ni veta, vått grus på vårt "golv" och skvätt på de fina vita väggarna...men det är så det ska vara just nu och det kommer att bli fint och rent sen igen.

Det är bara att bryta ihop och gå vidare....

Det som ser betydligt trevligare ut är entrén som håller på att växa fram vid våra gästlägenheter:

Den breda, fina trappan har gjutits och man håller nu som bäst på att montera upp de pelare som ska hålla taket över gästlägenheternas entré på plats. Det kommer att läggas tegel på taket, det blir snyggt - det bryter av den höga, massiva vita vägg man annars skulle mötas av, när man närmar sig huset.
Vi planerar att låta befintliga olivträd bilda allé på båda sidor om en grusgång som ska anläggas och leda fram till trappan och entrén. På ena sidan om grusgången kommer att bli en låg mur för att hålla jorden i  den höjdskillnad som är, på plats. Det blir som gjort för några fina stenpartiväxter och låga buskar längs muren fram mot entrén.

Entrén på lite närmare håll


Här ser man takbjälkarnas metallhållare på väggen, killen heter antagligen Panagiottis.

 
Här använder man faktiskt vattenpass, det är första gången vi sett någon hantverkare i Grekland använda detta verktyg...Kurt var så glad över att se detta instrument komma till användning, äntligen.

Detta blev en fin bild på de mycket trevliga grekiska hantverkarna som just nu sätter upp Villa Olivias utetak:


De är väldigt skickliga och därtill mycket vänliga, vi tror de kommer att göra de finaste utetaken i hela Peroulia.

Vi behöver fler hantverkare av denna kategori nu. Vi får många indikationer på att folk är sugna på att komma ner och hälsa på till våren, så det vill till att huset blir klart snart. Flera vill boka, några har till och med meddelat att de närmar sig med segelbåten för att ligga nära till när Villa Olivia står klar.

Vi säger unisont VÄLKOMNA!! Vi gläder oss så åt att kunna få ta emot er alla, vi ska göra vårt bästa för att ni ska trivas.