Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Sommar o hagel

Posted 24 2 18

 

Ena dagen klipps vinrankorna och det är försommarkänsla....


 

Vinstock före beskärning
och efter beskärning. Mycket av den gamla veden tas bort, stocken putsas från knotor och döda grenar. Snart kommer det fullt av nya skott och så småningom vindruvor.

Vi har ca 35 vinstockar, vi frågade vår gode vän som har ca 500 vinstockar hur många man ska ha för att kunna förse sig med vin så det räcker. "Ca 100 stockar", svarade han.....jag skulle inte ha något emot att ha så många, då skulle jag göra "Naturvin".

Vad får då klassas som Naturvin? Lånad text:

Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas naturvin. Liksom ekologiskt vin görs det av obesprutade druvor, men dessutom måste det få jäsa på naturlig väg och får inte tillföras några tillsatser alls.

Någon fastslagen märkning för naturvin finns dock inte ännu. Vissa organisationer och naturvinskännare anser att en mindre mängd sulfit (svavel) kan få tillsättas vid buteljeringen.

 

Spännande med Naturvin - det kan bli lite hur som helst, ibland går det att dricka - ibland inte. Vår grekiske vinvän har blivit riktigt duktig på Naturvin och när han förärar oss en flaska eller två brukar vi tycka att det är riktigt gott - eller kanske har vi vant oss vid smaken......?

Som sagt - ena dagen är det försommarkänsla, nästa dag när man vaknar så ligger det drivor med hagel här och där i olivlunden. Och som vanligt har jag inte hört något under natten. Åska, värsta sorten och stora hagelkulor smattrade mot taket tydligen ”Värsta oväder jag hört” sa maken – men jag sov…inte första gången jag sover som bäst när det är ett riktigt oväder.

 Mest synd är det om blommorna vars nya ömtåliga vårblad har tagit skada, men tur att det kom så tidigt innan olivträden står i blom.Idag har vi tagit hand om grannens vinranka, Kurre har blivit en riktig hejjare på att  klippa vinstockar, han går under namnet ”Kurre Klippare” numera

Jag börjar så smått förstå logiken i det hela, riktigt intressant. Idag blev min uppgift att samla ihop allt som klipptes bort på vinrankan och lägga i högen som ska eldas när våra grannar kommer. Ni kan tro att de längtar efter sitt Villa Mikri nu, så mycket har hänt se’n i höstas då de såg det senast. De kan knappt bärga sig….
 

Utöver hopsamling av vinrankeklipp har jag bl a ägnat mig åt bakning, det var längesedan. Jag har provat på ett nytt recept på Jordnötskakor, de blev riktigt bra, inte så söta – det gillar jag. Passar bra till söndagskaffet i morgon – om det blir några kvar…..

Här är receptet om du vill prova:

1 dl mixade havregryn (ca 2 dl omixade)
1 dl osötat jordnötssmör
1 msk honung
1 krm vaniljpulver
1 msk vatten
Lite salt (i degen) eller flingsalt (på toppen av kakorna)

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Mixa havregrynen till ett fint mjöl
  • Blanda alla ingredienser till en deg
  • Baka ut kakor i den form du blir gladast av att äta
  • Toppa med flingsalt (om du valde att inte ha salt i degen)
  • Baka i ugn ca 8-10 minuter

 

 

I kväll blir det smakprov på en del av det vi köpte med oss hem från marknaden i Kalamata i onsdags, flera spännande ostar och en grekisk salami, lite olika grönsaker och bröd plus ett glas grekiskt Naturvin till det och lördagskvällen är räddad.

Inköpet gjordes hos en trevlig dam i en av marknadens ost/delikatessaffärer. Hon försökte så gott hon kunde att förklara vad de olika produkterna var, pepparost, getost med fikon och rökt ost. Och vad dricker man till detta? undrade vi - "Sipporo" skojjade jag. Och genast kom damen med en flaska och en kaffekopp och hon hällde upp en generös skvätt Sipporo i koppen. Eftersom jag körde bilen så avstod jag, Kurre fick dricka upp hela koppen själv - vilket resulterade i att han blev både yrslig och uppspelt och framför allt lite trött. "Det var en god Sipporo" sa han och somnade till i bilen hem.