Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Stora Saffransdagen

Posted 1 12 13

Bild: Saffransodling på Kreta


Saffran…. den dyrbaraste av alla kryddor…självklart köper vi grekisk, ekologisk saffran, den är ju närproducerad! Vet inte om så många egentligen förknippar saffran med Grekland, men så är det i alla fall, tillsammans med flera andra länder kring Medelhavet är Grekland en stor producent av saffran och den grekiska är ju självklart den allra bästa.

 

Enligt historikern Amelie Rosengren finns det två grekiska berättelser om hur saffransblomman blev till, i den ena ägnar sig Hermes, talekonstens, handelns och tjuvarnas gud, åt ett diskusspel tillsammans med sin mänsklige älskare Krokus. Någonting gick fel och Krokus blev dödad. Ur hans blod ska krokusblommor genast ha spirat upp.

I den andra finner vi samme Krokus men denna gång förälskad i nymfen Smilax. Deras kärlek ska ha varit så passionerad att gudarna inte stod ut med att se dem utan förvandlade Smilax till en idegran och Krokus till en saffranskrokus för att skilja dem åt.

Hur det än var med uppkomsten av saffranskrokusen så är saffran förbaskat gott i bullar…. och idag har det bakats saffransbullar i Villa Olivia, det är tradition att bjuda våra grekiska och svenska plockare på kaffe med saffransbullar på olivplockardagen och den dagen lär infinna sig i veckan som kommer. Det enda som kan sätta P för det är regn och risken är överhängande.

 

Här stormar det idag så det står härliga till, havet är upprört i jättevågor och det dånar i hustaket av den envisa blåsten från sydost. Barometern sjunker betänkligt… så vi anar det värsta…. snart kommer väl det utlovade regnet. Vi kan inte klaga på temperaturen, vi har 18 plusgrader….men det lockar ändå inte att gå ut i blåsvädret, men så snart vinden avtar ska jag ta mig en promenad till havet och se hur stranden ser ut, det är olika efter varje storm, ibland är det sandstrand, ibland består stranden mest av sjögräs och/eller stenar.

 

Till dess att jag känner för den där promenaden tar jag mig en kopp Krokusté och njuter av saffransbulledoften som sprider sig från bullarna som just nu gräddas i ugnen. Dags att ta ut dem ur ugnen....timern piper...

Min moster Märta skulle sagt "Åhhh vilka snygga bullar..." och visst blev de fina...
Höll ju rakt på att glömma……

Igår var det ju stora korvstoppardagen här i Villa Olivia– en trevlig eftermiddag och under uppsluppna former stoppades det korv, fem meter av den härliga varan blev det, och inte vilken korv som helst – den som följt oss här på bloggen vet att vi sympatiserar med Grynkorvsakademien och naturligtvis är det Västergötlands landskapskorv vi tillverkar, Grynkorv. Vi smakade på korven senare på kvällen och den fick med beröm godkänt.

Grynkorven serverades med potatismos, familjen Larsson hemkokta lingonsylt och slantade morötter samt färska gröna bönor, den lokala biten förstärktes av grekisk Retsina som smakade riktigt bra till.