Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Strandliv, Strandliljor och Strandhattar

Posted 20 8 13

 

Nu är de här - de första Strandliljorna.

Ni som följt mig på bloggen vet att dessa vackra Strandliljor förebådar hösten. Förhoppningsvis är den mest intensiva sommarhettan över för denna säsong och vi välkomnar hösten – hösten – den bästa av årstiderna. Lyckans ostar ni som har bokat in er i september och oktober på denna breddgrad, november inte att förglömma – kan ibland vara den bästa månaden av alla.

December med sina dignande olivträd – då är det liv i luckan i olivlundarna – då skördar vi oliver för att utvinna vårt gröna guld.


Och det är NU vi ska sjunga ”Den blomstertid nu kommer” här i Messinien, nu kommer blomstertiden snart till våra trakter. Strax efter vi fått de första regnskurarna för säsongen så sticker rosa små minicyklamen upp ur den torra, bruna jorden som just från ingenstans och av ingenting… plötsligt står de bara där och vippar med sina rosa små blomhättor, lika efterlängtade som blåsipporna uppe i norr. Därefter fortsätter det blomma vintern lång, liknande blomster på bilden ovan finner vi här i våra olivängar hela vintern lång.…

 


Bad, bad, bad….strandliv och strandliv…. det är det man ägnar sig åt under augusti månad, alla som har möjlighet tar sig till närmsta strand och sträcker ut sina lemmar i den heta sanden, simmar i soluppvärmt vatten…. hur länge som helst kan man ligga i blöt, låta saltet och sanden i vågorna slipa huden till sammetslenhet…..

 


Hattar ser man ofta guppa omkring på vattnet nere i viken, hattar med huvuden under…. eftersom de flesta vistas i vattnet ganska länge är det viktigt med något på huvudet som skydd för den heta solen om man badar när det är som varmast mitt på dagen.

Grekerna stämmer ofta träff med varann och umgås i vattnet.... så står de där i mindre eller större grupper eller cirklar och dryftar veckans händelser, stora som små… det är därför man ser alla dessa hattar guppa omkring på vattenytan, resten av kroppen är under vattnet – Medelhavets salta, varma vatten – så stärkande för kropp och själ.
Hatten betyder också väldigt mycket för hemkänslan, ni känner väl till låten ”Wherever I lay my hat is my home” det stämmer verkligen in på mig. Många gånger får vi frågan ”är det inte svårt att känna sig hemma i detta land?”
Vi har ju nu bott här på heltid i snart 6 år och jag måste säga att det har inte varit ett dugg svårt att känna sig hemma. Kanske beror det på att vi flyttade med oss i princip alla våra tillhörigheter hit, att se sig om i vårt hem här är nästan som att se sig om i vårt hem i Sollentuna… men det är stor skillnad när man tittar ut genom fönstret, eller när man tittar på termometern…. året om. Och kanske beror det på att vi alltid blir så väl mottagna av det grekiska folket, när de får höra att vi kommer från Sverige säger de ”Bravo” och ser så glada ut.


 

Många är ni som lämnat kvar era hattar här hos oss… jag tar det som goda tecken, ni har trivts och känt er lite som hemma, ni har haft varmt och skönt väder – och eventuellt kommer ni tillbaka – åtminstone för att titta in och hämta hatten…