Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Svensk?

Posted 16 3 10


Blir man mer svensk för att man bor utomlands? Det trodde inte jag - men frågan är om det inte är så i alla fall. Vet att många som känner oss tappar hakan nu när jag berättar följande:
Vi har suttit bänkade och sett Vasaloppet på TV!?! Har aldrig hänt tidigare under alla våra år tillsammans, men härom söndagen gjorde vi det PLUS att vi tittat på ALLA uttagningarna till melodifestivalen, det har vi inte gjort tidigare heller - jag fattar ingenting...kan nån förklara?

Så över till vanliga livet utan varken glitter eller glamour. I söndags var vi på den lokala (väldigt lokala) marknaden i Charakopió. Jag var på jakt efter en basilikaplanta. Den lille gubben som inte har lika stort försäljningsställe som de flesta andra handlarna på det lilla torget längs kyrkmuren i byn, brukar ha fina plantor så här års. Han sitter oftast på en plastback vid ett litet campingbord där han dukat upp med några gurkor, en låda tomater, en skål med några ägg i OCH han brukar ha fina plantor.

Först kunde jag inte se den lille gubben, men sen såg jag honom, han hälsade på hos en grannförsäljare, det var dags för ett litet mellanmål tydligen, de hade dukat upp bröd, vin, fetaost och oliver på den lilla pick-upens nedfällda baklämm. Deras stojande och skratt blandades med ljudet från de kacklande hönorna som såldes från lastbilen rakt över gatan.
När han såg att jag var intresserad av hans plantor kom han struttande mot mig, ”Oxi” - Neeej- nån basilika hade han inte just idag, men jag kom hem med en kruka fin timjan och en väldigt aromatisk mynta. De två plantorna tillsammans med ett knippe pinfärska, saftiga vitlökar (att ugnsbaka) och en påse röda, härligt köttiga och välsmakande tomater blev ”bytet” denna söndag.

I helgen planterade vi också de två första apelsinträden i Villa Olivias trädgård, en vinter- och en sommarapelsin. Deras växtplats blir längs gången från huset via garaget och upp till ”stora vägen” – där går vi hur många gånger som helst varje dag och vi passerar då helt nära träden och kan njuta av de vita blommornas skönhet och deras söta, goda doft. Det känns bra att få följa apelsinfruktens blomma och övergång till frukt på nära håll. Det är både spännande och nytt för oss nu, men efter ett par år märker man dem antagligen inte.Ett citronträd fick också en plats längs gången som leder till Trappan. Ja faktiskt, T
rappan från övre till nedre delen av vår olivlund håller nu på att ta form. Det är makens största och viktigaste projekt just nu, han gillar att arbeta med sin trappa och resultatet blir väldigt bra. Det blir tre, fyra nya trappsteg per vecka – snart har han hela trappan klar. Det är ett hårt arbete, han blandar all betong för hand, men har blir stark och spänstig av arbetet - och pigg!
 
 
I dagarna börjar våra svenska vänner komma hit ner till Grekland igen. Många är delsbo här i Messinien och nu börjar de tycka att det är tillräckligt stabilt vårväder för att komma ner och vädra ut vintern ur sina hus och kunna njuta av värmen och solen. Kring påsk brukar så gott som vartenda hus vara ”hemsökt” och det är roligt för oss att få träffa så många av er igen.
Vi får ofta frågan ”Märks finanskrisen av något i Messinien”? På den frågan kan jag tack och lov svara NEJ. Hittills har vi inte märkt just någonting. Eftersom vi är bilburna och inte beroende av de kommunala färdmedlen så märker vi inte av inställda turer hit eller dit. Nån gång i vintras när vi var i Kalamata förstod man att renhållningsarbetarna inte hade jobbat på ett par veckor, det låg berg av sopor kring sopcontainrarna, men det var åtgärdat när vi senast besökte staden.
Kanske kommer vi att märka av det på sikt, kanske försvinner den lilla läkarstationen i Charkopió – vem vet. Höjd VAT drabbas vi så klart också av.
Grekerna kommer naturligtvis att märka av krisen mer än vi, speciellt de som arbetar i statlig och kommunal sektor. I åtgärdsplanen ligger ju att deras arbetsvillkor kommer att förändras – det blir till att ”rätta in sig i ledet” och anpassa till övriga EU-länderna, både vad gäller pensionsålder och antal månadslöner.
 
Den kultur som kanske inte är så positiv alla gånger med utbredd korruption, därtill ett näst intill obefintligt och ofantligt långsamarbetande rättsväsende tar säkert generationer att få ordning på – det är en fråga om lång tradition och ett speciellt sätt att tänka som är vanligt i Grekland.
 
En del av er kanske också undrar hur det gått med Ulla – hur många ungar hon fick – det var falskt alarm. Ulla kom tillbaka frampå kvällskvisten, väldigt hungrig och med sin mage trindare än någonsin.…vi får se hur detta slutar, det ser ut att var minst trillingar.
 
Många projekt har det blivit under årens lopp härnere, de allra flesta har vi lyckats bra med, men ingefärsprojektet har jag definitivt misslyckats med.

 

Jaja - man kan ju inte lyckas med allt...Leo, Du får förbereda Dig på det värsta – det kan hända att Monstret Ingemar inte ens längre är vid liv när Du kommer hit.