Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Tankar inför julen

Posted 7 12 09
 
Det lackar mot jul….men vi här i Villa Olivia har en del att klara av först. Lika bra det förresten, någon julkänsla finns inte att uppbringa i området. Vi ser julpynt och blinkande lampor i olika färger, jo men vänta ….. förresten om man kollar runt lite utomhus efter mörkrets inbrott, när solen gett upp för dagen, DÅ kan man kanske säga att det kan kännas lite, lite grann som om vi skulle närma oss julen. Överallt i de små byarna har man tänt sina julprydnader, tomtar och stjärnfall hänger i telefonstolparna och ljusgirlanger hänger i bågar över vägen...då kan det kännas lite...men väldigt lite.
 
Till största delen handlar det nog om vädret, vi har fel väder för att julkänslor ska infinna sig. Vid klart väder dagtid kommer vi fortfarande lätt upp till tjugograders- strecket på termometern - i solväggen långt däröver, då kan man inte ens med godaste vilja i världen få en känsla av att det skulle lacka mot jul, det spelar ingen roll hur många lampslingor man hänger upp i träden eller på husen, eller hur många tomtar man ställer i skyltfönstren eller hur man pyntar i trädgårdarna. Det är helt enkelt FÖR VARMT och man ser absolut inga granar eller minsta lilla snöflinga.
 
I vårt köksfönster har vi långa, stolta amaryllis och i andra krukor syns både början till tazetter och hyacinter, adventsstakarna är nedplockade från loftet och har redan två tända ljus, lussekatterna är bakade och glöggen provsmakad, men jag säger ”inget” och jag menar INGET hjälper. Det blir inte som en riktig jul!! Det närmaste jul vi kommer så här långt är väl den nyskördade chilin som hänger som långa röda tomteluvor på tork i köket – visst är det lite jullikt? Jag tog till och med röda julklappssnören till hjälp.
 
 
Jag nämnde inledningsvis att vi har en del saker att klara av innan vi kan ”ta jul”…en liten detalj att klara av är olivskörden. Det är hög tid nu.
 
 
Snart anländer våra svenska medhjälpare, dotter Johanna med sin Stefan landar den 17e och den 18e kommer två greker till vår hjälp, då är vi full styrka - sammanlagt blir vi sex personer, en lagom liten trupp för att skörda våra 125 olivträd, kanske klarar vi det på tre dagar om vi har tur....tur även med vädret alltså. Regnar det blir det inget av…då får vi ägna oss åt att julpynta, koka bruna bönor och griljera julskinkan i stället. För jul ska det bli – oavsett temperatur, solsken eller regn - det får bli som det vill med det, men JUL ska det bli!
Doften tänker vi fixa genom att krydda eget brännvin samt baka pepparkakor en kväll, smaken får julmaten stå för när julafton stundar .…men vyerna man ser när man tittar ut genom fönstret på husen i Sverige…de går inte att få till här. Kanske kan vi låtsas lite när vi drar gardinerna för de stora dörrarna mot havet i mörka julaftonskvällen, tänder brasan och inbillar oss att cypressen vi dekorerat med röda julgranskulor är en julgran – det går säkert om man kisar med ögonen lite….då kanske, kanske….vi öser på med lite julmusik också, sen är det väl bara Kalle Anka som saknas?