Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

The Lion....

Posted 11 2 17


......så heter vinet - ett vin från en vingård här på norra Peloponnesos helt nära staden Korint. Jag fick tips om vinet av en bekant från Sverige, vinet påstods vars mycket gott. The Lion finns på Systembolaget och har nr 6259, kan vara värt att provas.

Vingården som producerar vinet heter Giannikos Winery och det känns så intressant att vi planerar att göra ett besök på vingården. Gården har ett vinprovarrum med tillhörande Bistro där man serverar olika maträtter kombinerat med de egna vinerna, så spännande! Det skulle passa bra med en liten utflykt nu när våren äntligen kommit, för nu är riktiga våren verkligen här.

Fåglarna sjunger för full hals och mandelträden har börjat blomma, om än i liten försiktig skala än så länge. Mandelblommen är lika förunderligt vacker och så efterlängtade varje år när den kommer. I år kanske ännu mer när vi haft en ovanligt kall vinter, vi har haft ner mot +-0 nå'n enstaka natt och det är inte vanligt här i denna sydvästligaste delen av det grekiska fastlandet. Nu verkar det som om allt detta är över för denna gång och just nu blommar våra olivängar i full sol.Mandelblom på granntomten, vårt mandelträd är lite senare och har just kommit till det svällande knoppstadiet

Det lite varmare vädret att gjort att vi har kunnat röra till årets olivtvål, den ser ut att bli mycket bra även detta år. Lika förvånande varje gång att "gammal" olivolja av sämre kvalitet kan förvandlas till ypperlig olivtvål bara genom att man tillsätter saponopetra och vatten och lite, lite salt.

Man rör och rör...och rör... och tillslut kan tvålmassan hällas upp i tvålformenoch när förtvålningsprocessen har pågått ca en vecka kan tvålen sågas upp i lagom stora bitar....vi talar ganska stora satser, vi gör tvål på 5 kg olivolja åt gången.I år har tvålen en subtil doft av "Nunnornas Myrra" från klostret i Koroni