Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Tomatmat mm...

Posted 23 7 12


Just nu är det skördetid och har så varit ett bra tag. I dessa dagar blir inte grönsakshandlarna på torget rika på mina grönsaksinköp, vi skördar i egen täppa så det räcker och blir över. Jag köper
å andra sidan torghandlarens frukter, just nu är persikorna som finast och nektarinerna likaså.


 

Och meloner – bästa läskande törstsläckaren på stranden, efter middagen eller lite närsomhelst när man känner sig sugen på något iskallt, saftigt och sött.

Vi begåvades med en vattenmelon detta år, EN vattenmelon….nåja den var så att säga inte planerad – den bara kom, en liten uppstickare i komposten som flyttades med varsam hand till odlingen vid långa muren, där fick den växa som den ville och det gjorde den.

 Som tack för att den fick komma in i ”finrummet” bland alla andra ädla plantor levererade den en sockersöt vattenmelon.Tomaterna....Ett bra tag kunde vi plocka körsbärstomater varje dag, ända tills gräshopporna fick smak på dem...de var där varje dag och smakade på varenda liten tomat för att hitta den allra mest mogna och väsmakande, alla våra fina körsbärstomater hängde halvätna och skrumpnande på plantorna....vi har slutat vattna körsbärstomaterna - kvar står ett gäng förbaskade och surmulna gräshoppor.

Vi har som tur är tomater på fler ställen i olivlunden. Vi plockar tomater på längden och tvären, i korgar och i påsar, vi torkar, vi ugnsbakar, tillreder gazpacho, salsor, tomatsoppa, tomatsallad eller äter dem helt enkelt som de är.

Tänkte ge ett litet tips på vad man kan göra när man har skördat många tomater på en gång, det är ju så med de flesta grönsaker, när de väl kommer så kommer de ”en masse” då gäller det att vara beredd med nya spännande sätt att provlaga…eller helt enkelt använda ett gammalt väl beprövat sätt, t ex det här som är en återkommande favorit hos oss. Bönorna på bilden får ni tänka bort, de har egentligen inget där att göra mer än att ge lite variation i fotot.
Skölj, och skär tomaterna mitt på tjockaste ”tomatmagen” i två halvor


Blanda färsk timjan, persilja, oregano, rosmarin och basilika + 2 rejält stora hackade vitlöksklyftor i några matskedar olivolja och ett rejält tryck på citronen, tillsätt en tsk salt och ½ tsk socker, mal svartpeppar över hela härligheten och vänd försiktigt tomathalvorna däri.

Placera tomaterna med snittytan upp på ett fat som klarar 150 grader i ugnen i bortåt  1,5 timma….för så lång tid tar det att få till rätta, mycket aromatiska smaken på tomaterna….jag lovar, de smakar himmelskt.