Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ur just ingenting....

Posted 25 3 15


Ur just ingenting kan en vacker fjärilslavendel sprira, var får den sin näring ifrån?

Inte för att jag vill jämföra mig med en fjärilslavendel.....men ibland kan man undra var man ska få sin näring ifrån, näring i form av inspiration till att skriva något som någon vill läsa.

Jag tycker jag har skrivit spaltmetrar om vandringar i vår ljuvliga natur och förgyllt med foton, det ena mer sprakande av blomsterfägring än det andra. I februari och mars har jag svårt att hitta näring till att få till något nytt - det var likadant när vi bodde i Sverige, februari och mars var alltid svåra månader för mig....visserligen är ljuset tillbaka, det är inte så vintermörkt längre, men kylan och regnet.....jag vill inte ha det en enda dag till av det, jag vill ha sol och värme. Det verkar som om det är på väg att vända nu, i nästa vecka ser det bättre ut. Jag vet att jag inte ska vara den som klagar, nu gör jag det i alla fall. Det har varit en ovanligt blöt, kall och trist vinter med vissa ljuspunkter i form av soliga och fina dagar dessemellan. Nu ser vi slutet på denna period.


Igår var vi en tur till grannbyn och Villa Antika, som så många andra dagar denna "vinter". Igår gjorde vi turen tillsammans med goda vänner, vi vandrade omkring i byn i det vackra solskenet och de ljumma vindarna. Igår var en ljuvlig dag med temperaturer strax över 20-graders strecket.Varifrån får apelsinträdet sin näring....? Dess strävan mot ljuset och solens strålar ger människorna på andra våningen av detta hus en fördel.....de når apelsinerna genom att från sin balkong endast sträcka ut handen.....Utmed den lilla gränden som förbinder vårt hus med den lilla tavernan som ligger mitt i byn där vi f ö åt en god lunch, passerar vi vännen Lottis hus, i det lilla citrusträden de planterade finns en knopp och därmed hopp....om citroner lite senare i år.Det lilla citronträdet står i skydd av en mycket gammal mur. Där spirar även rosenbusken och lavendeln. Rosenbusken är sprungen ur vänskap och vandring. Med hjälp av en fällkniv som så lägligt fanns i Torstens ficka skars ett par kvistar på en rosenbuske som vi passerade under en nyårsvandring för ett par, tre år sedan. "Jag tar med den hem, planterar den och övervintrar den hemma hos mig" blev mitt erbjudande till vännerna som inte kan tillbringa hela året i sitt hus.

Man sticker helt enkelt ner de nyskurna rosenkvistarna i en kruka med jord, ställer den på skyddats ställe över vintern och väntar....och för det allra mesta....på våren kommer nya små skott. Kvistarna hinner rota sig under våren och påföjande sommar och kan planteras ut ca ett år efter att de skurits av. Rosenbusken prunkar nu så fint utmed den gamla K-märkta muren utanför vännernas hus i grannbyn. Vänskap kan föda rosor bara de får rätt näring.....i detta fall från höns.

En trevlig händelse i en annan gammal, genuin grekisk by har vi upplevt sedan sist vi sågs - det är flera veckor sedan redan - men bilderna från firandet av Clean Monday - dagen som inleder den grekiska påskens fasta är lika fulla av hopp och liv som den vackra rosenbusken...

Alla som kom till festen försågs med näring direkt vid ankomsten, den grekiska traditionella rätten Fasolada - en mycket god soppa kokad på vita bönor, tomat, lök och färska örter stacks i handen på var och en som deltog i firandet....Det traditonella brödet "Lagana" serverades till soppan och där fanns Taramoslata - en slags röra gjord på potatis, lök olivolja och Tarama, dvs fiskrom. Rätt tillredd påminner den om en god svensk kaviar.....En annan rätt som passerar nålsögat och tillåts på Clean Monday-bordet är bläckfisk.....Vin, grekisk musik, dans OCH för Clean Monday - den obligatoriska drakflygningen....


En liten stunds ro och eftertanke i det närliggande lilla kapellet....ljus tändes för dem som inte längre kan få vara med oss.....
Stor och liten....Gammal och ung....

Alla försågs vi med både näring och vänskap.....tack till mitt nya hemland och kära grekiska vänner för att ni delar med er av allt.