Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vår tillvaro byter färg.....

Posted 15 5 09
......från försommarfärger till högsommarfärger.
Man skulle kunna säga att vår tillvaro nu byter färg, från att marken i omgivningen varit frodigt grön sen i oktober månad då lilla våren kom, till att marken under olivträden nu får en milt honungsfärgad ton.
Olivlundarna och ängarna har successivt förändrats i en kaskad av färger från olika blomster i alla stadier och kombinationer. Den nya färgen kommer helt naturligt, värmen har börjat komma och därmed infinner sig också sommartorkan, gräs och örter tar sin välbehövliga vila och lägger sig ner som ett halmfärgat täcke mellan olivträden. Det enda som hjälper till lite på traven är olivböndernas traktorer som nu kör fram och tillbaka mellan olivträden med ett redskap som kan liknas vid en gigantisk gräsklippare bakpå. Jag antar att nu är rätta tiden att slå ner den höga, knastrigt torra vegetationen, nu innan allt går i frö.
Jag tycker lite synd om tistlarna, om man bortser från att de är vassa och faktiskt ett ogräs så är tistlarna väldigt vackra. De tistlar vi har här har gröna blad precis som alla andra tistlar i världen, men det som skiljer våra tistlar från andra tistlar är en utsökta dekor av vita strimmor som pryder bladen. Tistlarna har högresta stjälkar med rosa blommor som ser ut som om de har ceriserosa mössor på. Tistlarna ger ängarna med alla sina ljust violetta blommor ett rosafärgat skimmer vilket är väldigt vackert. Olivbönderna ser det antagligen på ett annat vis, de kör helt sonika över alla tistlarna som kommer ut bakefter traktorn som grönbruna spånflisor. 

En del tistlar kan man äta, de säljs just nu i stora knippen som den finaste vårprimör. Vid vännernas besök förra veckan åt vi friterad Aginares, som är det grekiska namnet, Aginares bör man inte missa om man är i faggorna vid denna tid på året, Nico's i Vasilitsi serverar den och man hittar denna vårprimör på flera andra restauranger. Säkert är denna läckra tistel Dig bekant...


 
 
Samma motiv, skärpan på havet resp skärpan på tisteln, svårt att välja ibland...

Badsäsongen är nu definitivt här, så icke turisterna…ännu. På stranden får man ibland sällskap av ytterligare ett eller två par, företrädesvis tyskar som hittade till vackra Koroni långt innan vi svenskar hittade hit. På tyskars vis breder en del av dem ut sig på stranden med byggnationer i form av murar av sand, ovanpå muren lägger de sten och runtom sätts pinnar som staket, liksom för att markera något slags revir. Jag känner väl igen det från markering av stolar som görs om man måst dela hotell med tyskar på charterresor. Kanske kastar jag nu en brandfackla, men jag har inte sett detta sätt så utbrett som hos tyskar.
Min åsikt är att man kan bre ut sig den stund man är på stranden under dagen, men sen bör man ta med sig sina pinaler hem, alternativt om man vill packa ihop dem och ställa dem uppe bland buskarna för att på nytt göra sig en sol- eller snarare en skuggplats dagen efter. Stranden tillhör alla och alla ska ha samma chanser att välja sin en plats för dagen.
Mitt årliga arbete att rensa stranden från allehanda skräp och framförallt PET-flaskor har pågått sen en tid tillbaka. Jag har samlat många svarta sopsäckar och ställt vid soptunnan. Detta år var det ovanligt mycket skräp på stranden, pga den svåra stormen i höstas. Här är nu nästan rent från skräp, men några vändor till behövs ännu. Det största skräpet rår jag inte på, det är en gammal övergiven husvagn som lämnats kvar av någon knäpp person. Det ser inte så prydligt ut, detta är minsann inte det prydligaste landet i Europa…men det kan bli, förutsättningarna finns.
 
Ännu ett projekt har startats, anläggning av stengångar och murar närmast Villa Olivia. Nu ska man äntligen kunna gå eller köra bil från "stora vägen" ner till huset utan att få lera på skorna eller behöva fastna i leran med bilen. Fas 1 avslutad, väg ner till garaget och mur utmed grannfastigheten. Här följer några bilder på etapp 2, mur längs kommande grusgången till studioentrén, hoppas hinna lägga in fler allteftersom arbetet fortgår.
 
Så var allt en enda röra igen, men det är det värt, nu ska det äntligen bli "ordning på torpet..."


Arbetet är i full gång av kunniga hantverkare, vi har sett prov på deras tidigare arbete så vi känner oss helt trygga med Artoros och killarna.

Kan inte låta bli att lägga in några bilder från vår olivlund så som den ser ut alldeles idag.


Min samling av Pelargonior under jätteolivträdet, tyvärr fick de sig en törn av den hagelskur som drabbade oss härom veckan, de tål tack ock lov att beskäras hårt, de kommer igen.
 

Grönskasodlingarna längs muren. Allt försenades av hagelskuren, en del fick planteras om - många av bladen var "borthaglade", tomaterna klarade sig ganska bra men framför allt aubergine fick bytas ut mot nya plantor. Trädgårdspanagiottis som säljer nya plantor som aldrig förr gnider händerna och myser...


Rödkålens blad var så vackra innan hagelskuren, nu är de söndertrasade, de får stå kvar - de ska ju ätas lite senare...då trasas de sönder ännu mer..
Vårt ena persikoträd är inne på sin andra säsong och se ut att ge oss några frukter detta år. Studerar man bilden tydligt ser man ljusare fläckar på frukterna, sviter av hagelstormen.
Vårt andra persiokträd fick vi av goda vänner, det har planterats och står så fint i tomtens ena hörn, nästa år kanske vi kan förvänta oss några persikor även på detta träd.

Tillbaka till köksträdgården...Dillen blir klar samtidigt som färskpotatisen detta år, dillen har självsått sig och är på sätt och vis en kvarleva sedan förra året, liksom plantan bakom dillen som är en övervintrad paprikaplanta, den har redan satt nya fruktämnen.
De år vi slipper frosten kan plantor av denna typ klara att övervintra, det är en fördel när vårsäsongen kommer, de ger då paprikafrukter väldigt tidigt.


Här kommer Du som bokat in en sejour här hos oss antagligen att tillbringa långa, lata stunder. Denna bild vidar en av uteplatserna till studios, saknas stenläggning under möblerna ännu - men det är på gång i etapp 2 som beskrivits ovan.

Än finns lediga veckor för badsäsongen - välkommen att boka in Dig!