Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vackert väder i Vilnius

Posted 18 9 16
Länge hade min yngsta syster och jag funderat på vad vi skulle överraska vår mellansyster med på hennes 60-årsdag. Vi brukar i samband med en högtidsdag av den digniteten göra en resa tillsammans, vi har t ex gjort Köpenhamn med Louisiana, Österlen, Åland, Stockholm, och naturligtvis Messinien – av förståeliga skäl…..

Vi ville göra något otippat och annorlunda…. jag kom att tänka på vännerna Vaida och Jan, perfekta guider i ett Litauen/Vilnius som de känner väl, de lever ju i Vilnius stora delar av året eftersom Vaida är från just det landet. Ni känner ju redan Vaida o Jan – de bygger ju hus här i grannbyn, kan följas under rubriken ”Ett hus blir till” på denna hemsida.

 

Just på den här bilden är de här nere för att inspektera sitt bygge.


Efter en del funderingar och överläggningar var allt klappat o klart – det blev till Vilnius vi tog vår kära syster för att fira hennes dag. Smidigt för mig med direktflight Kalamata – Arlanda, sammanstråla med systrarna där och sedan kort flygresa till Riga för omstigning till planet till Vilnius inom mycket rimlig väntetid …om nu allt bara hade klaffat precis som vi tänkt…..


Mina fina systrar vid lunchen på ArlandaVälsignade Aegean Airlines tog mig till Arlanda - lika punktigt, bekvämt och bra som vanligt, även tåget till Stockholm och flygbussen till Arlanda funkade denna gång fint för mina systrar, vilket inte alltid är så vanligt…..


Vi skulle vidare med Baltic Airlines från Arlanda till Riga, men Baltic var 30 min sena från Arlanda vilket resulterade i att vi inte hann med Vilniusplanet i Riga. Snabbt, snabbt till Air Baltic-disken på Riga fpl och vi lyckades få de tre sista platserna till Vilnius på nästa flight – ett litet propellerplan skulle lyfta om ett par timmar. Planet kom iväg på en kort och bekväm flight över skog, skog och skog……skulle bli mer av den varan senare på resan.

Jaja, första kvällen blev det inte så mycket med  pga den försenade ankomsten - vi checkade in i vår mysiga lägenhet i Vilnius Gamla Stad. Tyvärr visade det sig vara fullt och lååång väntetid på varenda restaurang Vaida o Jan kunde rekommendera – och vi var alla tre lite trötta efter tidig start på dagen och restid som blev lite längre än tänkt. Så vi beslutade att shoppa lite läckerheter och äta hemma i lägenheten …..kanske hade mina kluriga systrar en liten baktanke också, kvällen bjöd på någon slags slutspelsmatch i fotboll.

Vaa? Ingen TV i lägenheten….?? Men de klurade ut att de med hjälp av en iPad som fanns med på resan och assistans av ena systerns make som riktade sin iPad mot TVskärm därhemma i Sverige kunde de följa detta evenemang via Facetime (ung som Skype).

 

Nästa dag, Saluhall kyrkor och torghandel


Saluhallen i Vilnius var vi väldigt nyfikna på, vi är alla tre intresserade av matlagning från grunden och vill använda fräscha råvaror. Och det fanns det gott om här.

Kött i långa banor, torkat och rökt kött var mycket populärt och gott var det också.Korvar i stora högar....
En del av dessa råvaror lockade oss inte speciellt mycket, grisöron och grisfötter t ex...Olika inälvor och diverse andra fötter, tror det är höns- eller tuppfötter....
Dessa härliga råvaror lockade oss mer, vi köpte fina färska kantareller och tillika blåbär, jordgubbar och finfina hallon.Karl-Johansvamp och mer färska blåbär.....
Så vackra röda äpplen....

En sprakande färgsymfoni från någons trädgård och ägg från lyckliga, frigående höns.Astrarna - min favoritblomma om hösten, så rustik, robust och klar i sina färger.


Utanför och lite vid sidan om saluhallen finns de genuina torgtanterna som har odlingar i mycket liten skala.


De försöker överleva på det de kan avvara på sina odlingar i egen trädgård och det som skogens allemansrätt har att erbjuda.

Enkelt och bondskt, bönor, blommor, bladgrönt och betor allt i en salig, härlig blandning.


Plötsligt dyker poliser upp, tanterna får bråttom att packa ner alltsammans i kassar och lådor, allt går lugnt och städat till. Nästa dag är tanerna på plats igen - alltid får de in någon liten slant som gör deras vardag lite lättare.
De många kyrkornaI vilnius finns många, många kyrkor - säkert 50 och kanske mer därtill, de allra flesta är mycket vackra, t ex den på ovanstående bild. Det sägs att dess skönhet fascinerade Napoleon Bonaparte så tlll den milda grad att han ville ta detta underverk på till Paris.

Nu blev lyckligtvis kyrkan kvar i Vilnius - Napoleon fick väl nöja sig med Notre Dame....


Många vackra kyrkor som sagt - här kommer ett axplock:

 St Kasimirkyrkan är en av de allra vackraste - den tjänade under sovjettiden som ateistkyrka - paradox så det förslår....går det? Ateistkyrka....?En av kyrkorna hade en kungakrona högst upp på kyrktornet. Den fick tjäna lite som ett riktmärke under våra vandringar i staden, vi bodde inte så långt därifrån.
En stund i katedralen

Vilnius' stora katedral


Framför katedralen står klocktornet som är 57 meter högt. Själva uret är speciellt eftersom det inte har någon minutvisare. Klockan ljuder varje kvart och meddelar folket om allt från helgmålsringning till katastrofer.
Efter lunchen blev det en liten vilostund inne i katedralen, så rikt och vackert utsmyckad.
Gatuhandeln i staden var livlig, man sålde allt från bärnsten till bastumössor. Den yngsta systern köpte med sig en bastumössa hem "Vi har ingen bastu ännu men en bastumössa är en god början".
Minns nu inte vilken det var av de konstfulla mössorna som fick åka med i hennes resväska....men det kan ha varit den med rosa tofsen....
Värmande bastumösssor av tovad ull - perfekt när man kommer ut ur bastun och ska rulla sig i snön....

Det finns många affärer i Vilnius som säljer linnekläder, en fin linneklänning fick åka med mig hem i väskan - icke denna dock - men väl en annan från samma butik.


 


Užupis

Ett besök i republiken Užupis hann vi också med under en av våra vandringar i staden. Užupis är en bohemisk stadsdel i Vilnius' gamla stad.Stadsdelen Užupis var från början en konstnärskoloni som utropade sin självständighet den 1a april 1997. Denna dag, som ju är en världsskrattdag för upptåg och aprilskämt och firas sedan dess som Užupis nationaldag. En festlig  genom parad går genom stadsdelen och Užupis armé brukar även visa upp sig. Gränsvakter patrullerar infarterna och den som inte har pass får en stämpel i handen istället.Užupis har naturligtvis en konstitution - den är både tänkvärd och humoristisk. Konstitutionne är uppsatt på en lång mur och finns att läsa på många, många olika språk, mycket underhållande.....
Vi passerade Užupis-bron med de hundratals hänglåsen. Hit kommer de nygifta och sätter fast sitt hänglås med hopp om att det kommer att stärka känslorna och och att de ska vara för evigt. Nyckeln kastades i floden, så att de aldrig kan låsa upp hänglåset av kärlek.

 

 

 


Kanske var brudparet vi mötte i parken just på väg till bron med alla hänglåsen?Parkerna - gröna härliga oaser i Vilnius......

 

Många grönytor finns i staden, denna park var skön att strosa i och vi njöt varje dag av Vackert Väder i Vilnius.


 

 

Ingen stadstripp utan kultur i form av vacker konstYngsta systern valde ut ett konstmuséum som hon tyckte verkade intressant och vi var inte sena att hänga på. Valet föll på den litauiske konstnären Vytantas Kasiulis som levde mellan 1918 och 1995.

Vi blev alla tre väldigt fascinerade av hans konst, mycket fantasifull och sprakande av härliga färger. Ett mycket lyckat val av konstmuséum.


Visst ser man att motivet är hämtat från Paris? 

Ovan konstverk visar motiv från Landskrona - är gatan bekant Leif Olin?
Vår "huskonstnär" här i Villa Olivia - Leif Olin - bor just i ett gatuhus i Landskrona - kanske är det just ert hus den konstnärnen från Litauen blivit inspirerad av när han målade....?

 

Utflykten


Nästa dag blev en bilfärd genom skog, skog, skog och ännu mera skog. Några stopp blev det, här kommer bilder från några av dem:

I Grutas Park finns mängder av statyer från sovjettiden samlade, där finns även ett muséum som visar en skola från den tidsepoken. Man kunde gå en lite lagom slinga - passande när man suttit i bil ett par timmar - skönt att sträcka på benen....


Massor av "stentuffa" gubbar passeras - känns någon igen.....?


 
Passerades även en och annan levande stork. Storken är vanlig i denna landsända, flera gånger kunde man se storkbon på tak och överst på höga stolpar.Färden genom Litauens skogar fortsatte.....Utefter vägen fanns många ekipage av denna art - ett rullande försäljningsställe med skogens och ibland även de egna odlingarnas läckerheter till salu.


En ask med torkad Karl-Johan fick följa med mig hem, fullt medveten om att vikten på min resväska inte tålde mycket mer än torkad svamp, jag reste med endast handbagage......


Annars hade jag gärna köpt med mig en och annan burk av traktens fina honung. Men hemma i Messenien finns gott om den varan också, honung är intressant - smakar olika på olika håll i världen beroende på de växter som erbjuds åt bina.

Svamp kunde även köpas i "kiosk". Hela tiden anlände svampplockare till fots, per cykel och i bil. De lämnade in korgar och kassar med sin skörd i kiosken och fick pengar i handen. Svampkiosken säljer sedan till hugade spekulanter och större mängder levereras dagligen till butiker och restauranger inom och utom landet.Färden fortsatte och vi hälsade på gamla goda vänner till Vaida och Jan. De hade bott grannar i många år vid sommarstället, så otroligt gästvänliga människor.....
Världens sötaste lilla tant och gästvänligheten själv. Plats röjdes på soffan i lilla rummet och fin duk lades på soffbordet. Där dukades upp vad huset hade att erbjuda just idag:Hemgjord färskost från egna kor och nyslungad honung från bikuporna som fanns i ett hörn av trädgården. Smakade himmelskt gott......

Så avhandlades lite om vad som hänt sedan senast de sågs. Inför hemresan stoppade gumman ner öpplen i våra fickor och önskade oss trevlig resa.
Kvällen blev sen innan vi var tillbaka i Vilnius - på hemvägen stannade vi till för ett par andra stopp....fortsättning följer....