Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vi bor mitt i "spenaten"

Posted 20 3 12

Har ännu inte vant mig vid att ta en korg på armen och gå ut och leta mat, precis som man gjorde ”på den tiden man bodde i Sverige” skillnaden är att i korgen plockade man då svamp, nu när vi bor i Grekland plockar vi ”horta”, dvs örter i korgen.

Vi äter detta fräscha goda ett par gånger i veckan, mycket hälsosamt och gott. Vi får passa på nu i vårens tid, allt växer så det knakar och det finns hur mycket grönt och fint som helst i olivlunden, bara att ge sig ut bland olivträden och plocka, sedan rensa, skölja och anrätta.

Vädret har anlänt, dvs det SKÖNA vädret, nu är temperaturen om dagarna kring 18 varma grader, i solen betydligt mer.

I lördags tog Adonia och jag en promenad tillsammans, vi hälsade på hemma hos hennes mor och far som bor i byn Vasilitsi 


Vackra Vasilitsi på avstånd

I den byn lever väldigt många riktigt gamla människor, kan det vara pga den hälsosamma medelhavskosten? Vi mötte den här vackert patinerade damen och vi stannade till och pratade med henne en liten stund. Hon berättade att hon är 92 år och har bott ensam i sitt lilla hus sedan maken dog för 17 år sedan.


Hon bar en korg över armenJag kikade ner i korgen, där låg några ituskurna potatisbitar med finfina groddar på, ”De ska bli min färskpotatis lite senare”, berättade gumman, hon var på väg till sin lilla odlingslott för att peta ner potatisbitarna i jorden, det är hög tid för det nu….

 

Kanske är denna prydliga odlingslott hennes? 

Det är så härligt i naturen nu på våren - här kommer ett litet smakprov på hur här ser ut just nu:

De intensivt röda anemonerna pryder just nu olivängarna


"Vitsippe"-äng

Vitsippeäng med blå bård i förgrunden
Ramslök?


Citroner i massor, skördetid för citrus...många marmeladgrytor puttrar nu...
Fikonmarmelad kan man koka i september, det pyttelilla fikonet är på plats redan...

 


När jag inte är ute på mina vandringar/promenader är arbetshandskarna på mest hela dagen.

 

Maken säger att jag kan öppna handelsträdgård snart….

I vintras när det blåste snålt och kallt samlade jag ihop alla krukväxter i detta vindskyddade söderhörn, där har de trivts gott under den lite svalare årstiden och nu har de satt igång att växa. Jag ansar, klipper och planterar om allteftersom, snart ska de ut på sina sommarplatser. Ni som varit här i Villa Olivia vet att det hamnar många Pelargonior kring vår studioentré.

 

 

Irisen blommar nu, de står sig så kort men det kommer nya hela tiden.
På vägen till affären häromdagen kunde jag inte motstå att stanna bilen, veva ner rutan och knäppa en bild på den lilla sötnosen som kikade på mig när jag passerade… nån som känner igen var detta är mer exakt?