Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vi bygger en mur

Posted 14 5 08

I Grekland är regeln, att den som har den lägsta marknivån står för kostnaden för byggnation av skydd för att hålla jord på plats, t ex en mur. Vi är i ett sådant läge, vi har lägre mark än grannen bakom, vi kallar honom "Barberar-Pannagiottis". Det finns hur många Pannagiottisar som helst i Grekland och just denne Pannagiottis är barberare, en mycket trevlig sådan. Vi har en "Betong-Pannagiottis" också - han försåg oss med sten, grus och cement till murbygget, Betong-Pannagiottis och hans fru Anastasia ska jag berätta om vid senare tillfälle.
Vi har beslutat oss för att bygga en mur bestående av två delar, en betongmur längst bak mot grannens tomt och en lägre mur åt vårt håll, i natursten. Den lägre muren ska hålla den jord på plats som ska bli odlingsbädd för våra grönsaker, tomater, zuccini, aubergine, meloner mm mm.
Nedan bild visar gränsen mot tomten bakom vår tomt, innan muren påbörjades:

Nedan bild visar färdig betongmur och naturstenmuren påbörjad:

Berlinmuren?

Muren kommer att bli ca 32 m lång innan den viker 45 grader för att övergå till att bli en lägre mur längs vår infartsväg upp till grinden mot allmäna vägen. I hörnet där muren viker tänkter vi mura upp en kraftig "grindstolpe" i natursten för att markera hörnet. Planen är att måla betongmuren i en ljus färg för att harmoniera med naturstenmuren som löper längs muren framtill. Ovan kan man se hur muren av natursten kommer att göra en "bukt" kring olivträdets stam, här ska rankor till blommande växter få ha sina rankor hänga ner över muren. Naturstenmuren är planerad att bli ca 70 cm hög.
Igår färdigställdes muren, här är en bild på resultatet, vi är riktigt nöjda.

Kurt i morgonsolen
I dagarna fick vi ännu en överraskning. Vi har under fem års tid kämpat hemma i Sollentuna för att få en speciell växt att blomma, växten heter Afrikas Blå Lilja (Agapanthus) och forslades med i knölform till Sverige från en resa till Madeira 2002. Vi har skött den efter alla konstens regler, varm torr plats på sommaren, vatten och näring i lämplig mängd, trång kruka, ljus övervintringsplats med ca 10 grader. Den har varit grön och fin och gett oss några nya blad att beundra varje år, men ingen blomma. Växten är mig kär av flera anledningar, så den fick bli en av de utvalda växterna att följa med oss på bilresan till Det Nya Landet. Den bars ut och in från bilen till hotellet under nätterna i Sverige, det var flera minusgrader i bilen nattetid. Krukan var ganska tung, inte undra på att maken klagade lite ibland, nätterna med minusgrader blev flera.
Väl framme fick den en fin plats med havsutsikt här i vår olivlund. Till vår stora glädje belönade den oss med en knopp för någon månad sedan! Ååååhhh! Afrikas Blå Lilja, underbart vacker - blomman står sig både länge och väl och kan beundras i veckor. Vi beundrade även knoppen, men tyckte att den såg väldigt ljus ut OCH tro det eller ej, en gång när vi passerade våra marker på morgonpromenaden hade den första blomman spruckit ut, OCH DEN VAR VIT!! Afrikas Blå Lilja var inte Blå utan Vit! Men visst är den vacker även som vit?Kanske får det framöver bli en ny resa till Madeira för att införskaffa ett blått exemplar, ett billigare alternativ är att kolla i Kalamata om de har några knölar till den blå varianten.