Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vin, oliver och pannkaka

Posted 9 10 15
I vår närmsta lilla by är allt för det mesta sig likt, det händer inte så hemskans mycket. Posten har ändrat ställe, ny dam på apoteket....ja det är väl ungefär det största som hänt i den byn sedan vi fick en ny stor fin Super Market för några år sedan.

Men nu för några veckor sedan stannade vi till utefter bygatan och trodde inte riktigt våra ögon....hade man börjat sälja vin på damfrisörsalongen? Inte förstod vi att huset bestod av två delar...



I ena delen av byggnaden huserade en damfrisör precis som vanligt men i andra delen hade man öppnat en vinbutik. Den måste vi besöka för att se vad kan de ha att erbjuda.
Sagt och gjort, tillsammans med våra gäster från Västergötland traskade vi dit och kom in i en trevlig vinbutik där man sålde vin direkt från kran i små vinfat av trä. Ägarna är man och hustru som flyttat tillbaka hit till sina barn- och ungdomstrakter efter att ha sökt lyckan i Aten. Som så många andra beslöt de sig för att återvända efter att ha förstått att det just nu inte är så lätt i storsta'n.



Mannen poserade gärna och lät sig fotograferas men inte damen, full respekt för det. Här är i alla fall ett foto på den trevlige ägaren som vi kunde kommunicera med på bra engelska. I vinbutiken säljs viner från olika delar av Grekland, Nemea, Nauossa, Santoniri, Ioannina, Attika mm mm. De bjöd oss att smaka olika druvor och vi fastnade för två vita viner, en från Santorini - druvan hette "Nykteri"....hmmm och ett annat vitt vin från området kring Ioannina, Zitsa - båda vinerna mycket smakfulla men helt olika till sin karaktär.

Lite synd var det att man inte kunde få ett smakprov på de vita vinerna när de hade den rätta kylda temperaturen....

" Nästa år" sa ägaren "då kommer vi att ha installerat en kyl så vi kan erbjuda avsmakning på olika viner - då med den rätta temperaturen".

Helt klart kommer vi snart att besöka vinbutiken igen, vi är sugna på Retsinan och ett av de röda vinerna.

Trevligt tycker vi att man vågar satsa i dessa tider, vi kommer att göra allt vi kan för att paret ska kunna ha sin vinbutik kvar. Vi kommer att berätta om den och rekommendera ett besök med vinprovning där. Antagligen kommer det också att säljas andra lokala produkter så småningom, vi får se.





Så till oliverna som just börjat "gå till" - dvs kalamataoliverna, eller Kalamon som sorten heter som växer i vår olivlund. Igår plockade vi hela sex kg av primören, alla oliverna snittades och de ligger i sitt vattenbad, de kommer att vara klara för provsmakning om ca 14 dagar. Det blir en spännande stund - undrar om de blir lika goda som förra året?

Och vad har då pannkakor med oliver att göra - JO färgen, färgen på mogna Kalamonoliver har samma blå färg som mogna blåbär - det gav mig inspiration till dagens lunch som fick bestå av tunna pannkakor med blåbärssylt.
Vi hade vänner här för ett par veckor sedan som har en stuga i Roslagen, de hade med sig en burk hemkokt blåbärssylt.....himmel så gott - helt klart samma blå färg som oliverna men smaken är något helt annat......