Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vinter

Posted 11 2 12

Idag är det lördag, lördag = "vandringsdag". Jag antar att dagens vandring blev inställd, regnet fullkomligt öser ner....
På programmet stod en efterlängtad vandring som sköts upp i höstas pga dåligt väder.
Den var planerad till några små bergsbyar som än så länge är helt obekanta för mig. Jag hade verkligen sett fram emot att få lära känna det området lite mer, jag hoppas på att nästa lördag bjuder på bättre väder.

Vi har haft en ruggigt kall period nu, den definitivt kallaste januari på våra fem vintrar här, februari har inte börjat nå't vidare heller. Nu väntar vi alla på att värmen ska komma tillbaka och jag lovar, jag kommer inte att klaga en enda gång på att det är för varmt till sommaren.

Dagarna har blivit längre i och med att ljuset börjat återvända och vi har möjlighet att tillbringa mer tid utomhus då väderläget känns lockande. Det har inte varit alltför ofta….

Längre norrut i Grekland har man fått en hel del snö, dock inte här, en hagelskur passerade för nån vecka sedan, ganska harmlös dock, den orsakade ingen större skada. Stormar däremot har vi haft gott om, i förra veckan orsakade den senaste stormen strömavbrott i många byar, den rev ner många träd i sin framfart, vi hoppas det var den sista för säsongen.


 

Under våra tidigare vintrar här har det mesta som ska växa och ge oss färska tillskott i form av rot- och grönsaker redan hunnit petas ner i jorden vid denna tid. I år har vi mellan regnskurarna hunnit plantera ett antal sättlökar och så några frön för tidig sallad och persilja.

Om några veckor börjar man sälja tomat- aubergine- och zucchiniplantor  i trädgårdsbutikerna, plantorna brukar vara så livskraftiga och kostar inte alls mycket så det känns lönlöst att driva upp i egen regi.

 

Just nu är den bästa tiden för grekiska apelsiner, finns de att få i Sverige eller går alla åt till nödmat i detta hårt prövade land? 


Häromdagen var jag bjuden på ”afternoon tea” hos en grekisk väninna, vi hade inte träffats på ett par veckor och hade så mycket att prata om – stort som smått.


Dukat té-bord

Hon bjöd bl a på dessa små läckerheter:


De smakade så bra så jag bad att få veta hur hon gör, här är receptet för den som blir sugen att prova på:

6 apelsiner (använd gärna grekiska)

0,5 kg socker

Vatten så det täcker apelsinerna

 

Dag 1:

Skiva upp mittdelen på apelsinerna och dela skivorna i två halvor, låt sjuda i sockerlagen i 30 minuter, låt frukten kallna i lagen.

Dag 2:

Koka upp och låt sjuda ett par minuter, låt kallna till nästa dag

Dag 3 – 5

Upprepa enligt dag 2

Dag 6

Lägg apelsinskivorna på smörpapper och låt dem torka i ugn, 100 grader i 2-3 timmar med ugnsluckan lite på glänt.

Om man vill kan man när de svalnat doppa ena halvan i lite smält mörk choklad.

Och slå för all del inte ut lagen de kokats i, den kan drickas som den är eller sjudas 30 minuter med kanel och vanilj.
Väninnan bjöd mig en lätt spetsad variant, den var förstärkt med lite vitt vin och en liten skvätt rom, det smakade bra en kulen söndagseftermiddag kan jag lova.