Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Vitsippor på matbordet

Posted 26 4 10
 
 
 
Antar att många av våra läsare i Sverige just i denna tid har en liten vas eller kanske en äggkopp med årets första vitsippor på sitt bord. Det har vi också!
Tack till kära Kusin Ingela som sänt oss vitsippor i herbarieform, vackert monterade i ett vårgrönt kort. Snart får jag ge Dig en tackkram IRL, inte många veckor kvar innan vi ses.
 
Jag satte näsan till det lilla konstverket och drog in doften, men se doft fanns det ingen medskickad....men ett nog så vackert litet «objet d’art» att låta ögonen vila på då och nu.
Här är full sommar med svenska mått mätt, de tidigare så gröna och frodiga olivlundarna är antingen fulla av den vackra, stolta tisteln eller är markberedda med traktor och redskap som fräser upp det som är kvar av vinterns och vårens växtlighet. Om traktorn har varit framme är de ängarna plana och vackert honungsfärgade av det nedvissnande gräset. Nu blir det inte grönt förrän till hösten igen.
 
 
Nu stundar tiden för bad och solbad, vi har sett de första turisterna komma, ibland promenerar de på vägen bortom Villa Olivia, ibland ser man dem ligga utsträckta på stranden eller vandra med ryggsäck på de små vägarna häromkring och ibland ser man bilar med utländska registreringsskyltar vid super marketen i byn.
 
På lördag väntar vi gäster från Sverige, denna gång får vi hoppas att allt går vägen och att inte vulkanen återigen sätter P för det hela. Vi fick idag brev från vännerna som fick ställa in sin resa hit tidigare i april när vulkanen hade värsta utbrottet. I brevet skrevs «vi längtar till hösten», faktiskt första gången jag hört en svensk under tidig vår säga att de längtar till hösten - till hösten är ny vecka bokad och vi har börjat nedräkningen igen, det är tjugo veckor kvar tills vi ses. Det enda positiva är väl att vi har det roliga kvar – idag hade det varit dags för er återresa till Atén.  
 
Innan dess ska ni uppe i Norden ha en skön, avkopplande och lagom varm sommar och vi ska ta oss igenom hettan under de grekiska sommarmånaderna.
 


 
Just nu håller jag på med mina pelargonior, jag förökar och förökar, jag har nu 32 stycken. De är så lätta att föröka, jag klipper av en stam med blad, knopp, blomma o allt – trycker ner den i finaste, näringsrik jord, låter den stå i solen och vattnar den lite lagom och se, efter bara någon vecka har jag ännu en av mina absoluta favoriter att pyssla om – ännu en pelargonia.
 

Jag hade med några pelargonior från Sverige, en vackert röd som på bilden ovan. Det är ett av de exemplar som min mor dragit upp från frön i påse och som är mig extra kärt. Mor finns inte kvar i livet men hennes pelargonior lever vidare i min omvårdnad. En vackert cerisrosa pelargon med vit/grönbrokiga blad som vi förärades av grannen Lasse hemma på gatan i Sollentuna finns också i samlingen, Lasse finns inte heller kvar...
En Mårbackapelargon som vi fick av vännerna Marianne o Björn under våra år i Sollentuna har vi också här, Marianne o Björn lever i allra högsta grad och sällar sig till de gäster som kommer hit ner i september. 
Alla dessa kära och vackra växter jag nämnde ovan fanns med i vår bil hit ner 2007 - nu frodas de under olivträdet vid muren mot barberar-Panagiottis hus.
 


Hösten är den bästa tiden att föröka pelargonior, jag undrar hur många exemplar jag kommer att ha nästa sommar...nån som vågar sig på en gissning? Vinst utgår till den som kommer närmast i form av rabatterad vecka i en av våra studios våren 2011.