Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

YMP

Posted 20 8 15

YMP    – vad kan det betyda - tja det skulle ju kunna vara en förkortning av något….t ex YngreModigaPersoner eller liknande, men i det här fallet är det ett helt eget ord. Ymp – att ympa – är det bekant?
I alla fall så har vi ympat, dvs vår grekiske vän har ympat åt oss, vi visste ju inte riktigt hur det gick till, nu vet vi det. Det är inte så svårt som man skulle kunna tro.
 

Vi har fått två träd ympade, ett olivträd och ett fikonträd, båda har tagit sig fint.

Olivträdet ympades för ca 1,5 år sedan och ympkvistarna har verkligen tagit fart.

Vår vän gjorde om ett ”vilt” olivträd till ett Kalamonträd, dvs ett träd som ger oss ätoliver – i dagligt tal kallade Kalamataoliver. Trädet motorsågades tvärt av ca 1,2 m upp på stammen, sedan vidgades barken lite grann vid sågstället på tre, fyra ställen och därefter stacks nyskurna olivkvistar av den ädlare sorten ner runt stammen. Ympkvistarna ska ha tre, fyra små ögon, dvs skott som sedan växer och blir till nya grenar.


De har tagit sig bra och vi måste redan börja gallra för att få den form på trädet som vi vill ha, dvs utåt/uppåtgående grenar och luftigt mitt inne i trädet.

 

 


 

Vi hittade en vildväxande fikonplanta bland annat ogräs nå’nstans här i olivlunden. Vi planterade det på lämplig plats för att se om det ”tog sig” Och se det gjorde det, herrejisses vad det tog sig, det växte enormt och snabbt blev det för stort. Men det blev aldrig ätliga fikon på grenarna, de innehöll just ingenting, somliga kallar dem för ”hanfikon….”

En vacker dag var det dags att ta fram motorsågen igen, trädet kapades rakt av, nya fina ympsticklingar togs på vårt ädla fikonträd som ger oss stora blålila fikon……och se….nu kommer de nya skotten.

 

Man kan undra hur lång tid det kan ta innan de ger oss en fin fikonskörd.


 

TIPS!

God lunchsallad - bladgrönt, stekt bacon, blue cheese, valnötter och fikon i stora bitar, dressing av olivolja och balsamicovinäger - gärna från Messinien....