Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Hur härligt det än är att bara bada i havet, relaxa och röra sig kring det som finns på gångavstånd från Villa Antika, kanske det ändå ibland kan locka att göra en eller annan dagsutflykt.

För den som gillar arkeologiska utgrävningar är Antika Messene ett självklart val

 

 

Antika Messene är verkligen värt ett besök, det ligger ca 1 timmas bilfärd norrut från Villa Antika.  Stadsmuren som påbörjades på 300-talet f Kr är mycket välbevarad och syns tydligt, här finns också ruinerna av ett Zeus-tempel och en akropolis på toppen av berget Ithómi i nordost. Utgrävningar pågår fortfarande där. Närbelägna byn Mavromáti är trevlig att besöka för t ex ett lunchstopp.

 

GOLF
Nu kan även golfintresserade få sitt lystmäte i området. En av de mest exklusiva golfanläggningarna kring Medelhavet finns ca 60 minuter från Villa Antika. Bästa sättet att lära sig mer om golfbanan är att besöka hemsidan
www.costanavarino.com 

Golfbanan hittar man i närheten av den mysiga lilla staden Pylos på Messeniens västkust.

 

PYLOS (uttlas Pílos)
Staden klättrar likt en enorm amfiteater på sluttningarna ner mot Navarinobukten.
"Navarino" är det italienska namnet för staden Pylos och vittnar om att venetianarna en gång härskade här.

 

Till Pylos kan man bege sig om inte annat för att beskådade de magnifika solnedgångarna i havet eller strosa omkring och botanisera i de små affärerna i stadens vackra arkader. Man kan också ta en kopp kaffe, äta lunch eller middag i något av caféerna eller på något matställe som man finner under de enorma platanträden på Pylos torg....

....och i samband med det besöka Nestors "nya" palats, osmanskt och venetianskt från början, men genomgripande restaurerat av fransmännen efter 1828. Palatset fungerar numera bl a som konstgalleri.

 

 gör även ett besök i....

Finikounda......ssssshhhh......säg det inte för högt! Behåll det för dig själv, ännu en liten bit av paradiset där du kan spendera dina dagar "doing nothing"....långsamt. Lata dig på stranden, snorkla eller vindsurfa om du vill det, njut av en calamareslunch vid strandkantens taverna, ta en siesta på eftermiddagen följt av en kylig frappe på sena eftermiddagen, kanske ett parti Backgammon på Almyro Glyko - ett mycket trevligt strandcafé. Fantastiska drinkar, diskret musik och den allra vänligaste personal du kan tänka dig.


GIALOVA
Strax norr om Pylos hittar man Gialova som för övrigt är en liten pärla i sig - och strax därintill - Voidokilia "Hästskobukten"


I hästskobukten kan man bada i det ibland stilla och lugna vattnet - men också ofta i de stora, härliga vågor som trycks in i bukten. Stranden kring bukten har len, fin sand och man kan hitta sin egen lilla grop att solbada i bland de många timjanbuskarna som omger bukten. Tittar man noga kan man se att det finns stråk av rosa sand som följer med vågorna upp på stranden.

För fågelskådare är det verkligen värt ett besök i området som är erkänt av program "Natura 2000", förklaring: områden vars natur är värdefull ur ett EU-perspektiv ska ingå i Natura 2000, vilket innebär att de klassas som områden med särskilda skydds- eller bevarandevärden.

Den närbelägna lilla staden Gialova är värt ett besök, ät en lunch på någon av alla de mysiga restauranger som l
igger längs strandpromenaden. Vår egen favorit hittade vi längst in på strandpromenaden, den pryds av vita fladdrande gardiner och snäckskal i snören som dekoration, snäckskalen rasslar fint i vinden från havet.Vännen Arne tar igen sig efter en mycket god lunch och vilar säkert ögonen på Pylos, gnistrande belyst av eftermiddagssolen på bergssidan snett över bukten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fågelskåderi
Gialovalagunen är den största våtmarken i södra Grekland, en välbesökt mellanlandning för flyttfåglar, t ex grå hägrar, flamingor och pelikaner. Det är dessutom den enda platsen i Europa där den afrikanska kameleonten kan ses. Området är mycket välbesökt av ornitologer för att se sista landningsplatsen innan Afrika på hösten, då fåglarna är på väg söderut.

Nestors palats
Detta är plats som beskrivs i litteratur från 700-talet före Kristus och enligt Homeros var Pylos kung Nestors stad. Kung Nestors badkar står kvar uppe på berget ovanför, det badkar där hans yngsta dotter Polycaster enligt sägnen badade Odysseus, hemkommen från sina resor. Enligt sägnen landsteg Odysseus' son Telemachos i Voidokilia - hästskobukten - för att få nyheter om sin far från Kung Nestor.
Slaget vid Navarino
Under det grekiska befrielsekriget i början av 1800-talet utkämpades på vattnet utanför Pylos det berömda slaget vid Navarino. Den i antal skepp och kanoner överlägsna egyptisk-turkiska flottan besegrades den 20 oktober 1827 av en brittisk-fransk-rysk flotta. Grekland blev ett fritt land och fick 1828 sin förste president.

Kuststräckan norrut mellan Pylos och Kipparisía har flera små fiskebyar som lockar att utforska. Fiskrestaurangerna är många och menyerna fyllda av olika läckra fiskrätter. På många ställen utmed vägen kan man stanna till för ett dopp i havet, stränderna är många och långa och ligger nära till om man önskar en paus under resan. Lika givande är det att åka österut, upp i bergen - där finns bergsbyarna Du inte trodde existerade.

Om man så styr kosan söderut igen från Kiparrassía och kör vägen österut mot Kalamata i Messenien kan man med fördel stanna till vid vattenfallen Polylimnio. Det är ett naturskönt område med vandringsleder som vindlar mellan små sjöar och vattenfall. Om man är där sommartid kan det passa bra att ta ett dopp i något av de svalkande vattenfallen. Sjöarna är 15 till antalen och många har anmärkningsvärt turkost vatten.

 

KALAMATA
Om man fortsätter österut efter Polylimnio kommer man till staden Kalamata. Staden har fått ge namn åt den världsberömda kalamataoliven - olivträden finns i hundratusental i området.
Längs hela Kalamata finns en strandpromenad där man kan strosa omkring, sommartid kan man bada längs den flera kilometer långa stranden mitt i staden. Det ena caféet avlöser det andra och restaurangerna är otaliga. Uppassarna kilar över vägen som små illrar hela tiden och bär ut drinkar, mat och annat till gästerna som sitter och gonar sig under de många solparasollerna.
Kalamata har snyggats upp betydligt under de senaste åren och staden har numera har en bred gågata anlagts med många fina affärer på båda sidor om gatan. Man kan även hyra cykel i Kalamata och upptäcka staden cyklandes på finfina cykelbanor såväl längs strandvägen som i centrum.

I Kalamata finns också en gammal stadsdel där butikerna ser ut som de gjorde förr i Grekland, en del butiker är bara ett litet hål i väggen.
Onsdagar och lördagar kan man besöka den livliga marknaden i staden. Muséer, gallerier, ett kloster med ett sidenväveri och en gammal borg hittar man också.

Om man kör söderut från Kalmata är det verkligen värt att fortsätta utefter Manis' västkust en liten bit och besöka den lilla fiskebyn Kitries - på vägen dit passerar man många trevliga matställen som ligger alldeles utmed vattnet, precis som bilden visar nedan.

 

 

Vid Kitries tar vägen slut, då tar man den slingrande vägen upp på berget och kommer till byn Kambos - utsikten är makalöst vacker så ta det lungt och njut av färden. Från Kambos vänder man mot Kalamata och Villa Antika igen - en mycket fin dagsutflykt.


 

Om man vill utforska Manihalvön kör man mot Stoupa när man passerat Kalamata.
Där finns mycket att se, bl a den lilla charmiga byn Kardamili.
Med Taygetos högsta toppar (2 407 möh) i bakgrunden och med sina gamla stenhus och torn har Kardamili en alldeles speciell atmosfär och charm. Längs stenstranden finner man flera bra matställen och på kvällen fylls de små tavernorna och caféerna av människor som vill beskåda den spektakulära solnedgången. Många är också de som vilar benen efter en vandring längs en av de många vandringslederna som finns i närheten av Kardamili.

Fortsätt någon mil söderut och man hittar den lilla orten Stoupa. Här har engelska charterturister funnit sitt speciella favoritställe. Många har hus i området, andra hyr sina bostäder för att kunna njuta av Greklands solvärme och bad.


Det är fler storfilmer än Mama Mia som spelats in i Grekland.
Stranden som ligger tätt intill byn Stoupa heter Kalogria och det var här Zorba dansade i den berömda filmen "Zorbas dans" till musik av Mikis Theodorakis. 
I vattnet vid Kalogriastranden är det extra uppfriskande att svalka sig sommartid. Man ser tydligt de uppvällande kalla källorna som liksom jacuzzivirvlar upp sitt kalla, söta källvatten, fenomenet är utmärkande för den mycket populära lilla badviken. 

Grottorna i Diros 
Strax innan Mani tar slut i Medelhavet hittar vi Underjordens Grottor, grottorna i Diros. I Diros' grottor flyter enligt sägnen floden Styx. Det känns mycket troligt när man beger sig in i grottorna per båt och det är inte svårt att förstå hur en underjordisk flod som denna ger bilden av en flod som leder till dödens rike.

Egen iakttagelse från vårt senaste besök i grottorna:
......guiden paddlar båten ljudlöst allt djupare in i underjorden.... svart vatten gör att
grottorna känns spöklika trots alla färggranna, gyllenskimrande stalaktiter som speglar sig i det mörka vattnet.
Rofyllt och ljudlöst liksom svävar vi omkring med båten inne i berget och vi tystnar alla, en efter en, alldeles överväldigade av det vi ser och upplever.