Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Villa Olivias olivolja

Det sägs att man kan aldrig ta död på ett olivträd - vare sig vi sågar ner hela trädet, beskär alla grenar intill dess stam eller om det skadas svårt av brand - nya skott kommer alltid fram vid olivträdets fot. Olivträden fortsätter att växa och ge oss sin fantastiska frukt som blir till en underbart god olivolja.


Olivolja

 

 

"Len som siden och en totalupplevelse när den når smaklökarna, jag visste nog inte vad riktigt fin olivolja var förrän jag smakade Villa Olivias olivolja..."

Det var kommentaren vi fick från en av våra gäster som provat Villa Olivias olja och som nu inte vill ha någon annan olivolja. Kan den få bättre betyg?

Olivoljan kan beställas över hela året - vi levererar direkt efter skörden i början av året - oljan levereras i 5kgs dunkar till Stockholm  - kan även hämtas upp i Skövde eller Mariestad med omnejd.  Önskar du mer info kring detta - vv hör av dig på vår e-mail villaolivia1@gmail.comOliver
Mogna Kalamataoliver klara för plockning i oktober

 

 

Olivblommor
Oliver i knopp, mars-april

 

 


Olivblom i april


 


Oljeoliver av sorten Koroneiki på väg att mogna, september

Vi skördar kalamataoliverna i oktober/november

 

 

Kalamataregionen är mest känd för sina olivodlingar och sin olivolja som håller en mycket hög kvalitet. Vanliga olivsorter i området är Kalamata, Koroneiki, Amphissa, Royal, Napfilion och Ionian. Villa Olivias oljeoliver är av sorten Koroneiki, ätoliverna är Kalamonoliver.
Olivolja är rena, rama hälsoprodukten med massor av hälsosamma inslag, bl a antioxidanter. Antioxidanter finns framför allt i omogna, gröna oliver. Höga halter av antioxidanter hjälper oliven att behålla sin arom och i fina olivoljor kan den peppriga eftersmaken vittna om en hög koncentration av detta ämne.
Skördetiden är november till januari. Den finaste oljan med stark och pepprig smak får man i början av säsongen från omogna frukter.

Om du är intresserad av att se hur skörden går till finns det detaljerade skildringar av det i bloggarna på denna hemsida som skrevs i december från och med år 2008, det finns alltså text och bilder från vårt skördande från december 2008, 2009, 2010, 2011, 2012,  2013 och 2014 i bloggarna för december månad.

Oliverna plockas och högst ett dygn gamla pressas de vid 20-25 grader, max 27 grader, en s.k. kallpressning. Oljan är ljusgul eller grönaktig i färgen och kallas för jungfruolja. Jungfruoljan kräver ingen vidare behandling mer än att oljan får stå några månader så att föroreningar kan sjunka till botten.

För att framställa en liter fin jungfruolja går det åt c:a 5000 oliver. Extra Virgin är den olivolja som har en syragrad på max 0,8-1 gram per 100 gram olja.

Villa Olivias olja är av världsklass. Vid analys uppmättes syrahalten till 0,2% - det går inte att få bättre olivolja. Gränsen går vid 0,8% för att den ska få kallas Virgin Olive Oil, vid 0,5% kallas den Extra Virgin Olive Oil. Kontakta oss gärna om Du är intresserad av att köpa vår olivolja.

KALAMATAOLIVERNA
I november lägger vi in oliver så att vi klarar oss till den nya skörden kommer i oktober/november påföljande år. Vi har fått mycket beröm för våra kalmataoliver, hemligheten bakom vår egen specialitet "Villa Olivias Kalamataoliver" inviger vi enbart våra olivplockande gäster i.

Här följer ett mycket vanligt sätt att lägga in kalamataoliver:
Plocka en hanterbar mängd oliver, snitta dem längsgående helt lätt i skalet på två ställen. Lägg dem i kallt vatten, detta vatten byts varje dag i 5-8, kanske upp till 10 dagar, man får smaka sig fram. Urvattningen ska ta bort den mesta bitterheten ur oliven, men lite vill man ju ha kvar, bit och smaka! När man tycker att oliverna känns bra i smaken lägger man dem i en lag av vatten, vinäger samt ett grovt salt som finns att köpa härnere. Proportioner enligt följande:

1 liter vatten
2,5 dl vinäger
1 dl grovt salt

Blanda samman ingredisenserna till lagen och rör tills lagen är helt klar, lägg i oliverna i ett kärl och täck dem med lagen, överst ca 5 cm täcke av olivolja. Använd gärna en uppåt något avsmalnade burk att förvara oliverna över säsongen, då kan man kosta på sig ett lite tjockare täcke av olivolja överst. Sätt på lock och låt stå tills oliverna ska konsumeras, man kan börja redan efter några dagars lagring av oliverna. De står sig sen praktiskt taget hur länge som helst, det viktiga är ett tjockt lager olivolja överst.

Ett annat sätt är att plocka oliverna, snitta dem som ovan och sedan lägga dem i ett kärl och varva oliver med grovt salt. Därefter kan man låta oliverna ligga tills man har tid och lust att ta hand om dem, lite undan för undan. Man följer receptet enligt ovan, vattna ur - men nu går det lite snabbare, kanske bara tre dagar i "vattenbad" - bit och smaka, sedan inläggning i lagen enligt ovan recept!

Lycka till!