Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 
Tomten innan byggnation

 


I februari 2008 påbörjades byggnationen, förhoppningsvis har vi ett hus i beboeligt skick innan jul i år.

 

Fotot taget i april 2008, vyn sedd med havet i ryggen.

Huset med två fönster som syns bakom är huset vi bor i nu. Här har vi fin utsikt vad som händer och sker på byggplatsen. Det är en enorm fördel att vara på plats, frågorna är många och uppstår hela tiden.

1a maj 2008, här ser man gjutformarna för pelarna som ska bära upp plan 2.

 Hoppsan, här blev det lite större nivåskillnad än vi räknat med. Snett bakom mig kommer våra sovrum att ligga, därifrån hade vi räknat med utgång direkt på mark via kanske ett trappsteg. Nu får vi snitsa till något med fler trappsteg och kanske murar...projekten blir fler och fler, liksom överraskningarna.

15 maj, ingen ny bild - inget har hänt. Det är transportstrejk i landet och inga betongbilar finns att tillgå. Vi känner ingen panik...vi har ju fått vänja oss vid att vänta.... 


5e juni, Villa Olivia sedd från fönstret i huset vi hyr, nu har gjutformarna för betongen som ska hålla taket till plan två  kommit på plats. Nu väntar vi på att el-verket ska flytta den berömda elledningen. 

20 juni, huset sett framifrån, nu har altanen tagit form. Den som vi inte visste att vi behövde... 


18 juli, grunden till altanen gjuten. Den kommer upp ca 20 cm till, bottenplatta + marksten.
 1a augusti, taket läggs. Arbetarna tyckte det var OK med 35 grader varmt, "Vi har varit med om värre" sa Mäster Takläggare.

25 september 2008, alla väggar är nu uppmurade

25 september 2008, alla väggar är nu uppmurade. Altanens trappa har fått sin form.

23 oktober, Villa Olivia har fått sina två lager grovputs

23 oktober 2008, Villa Olivia har fått sina två lager grovputs1 november 2008, hela huset har nu fått sitt trede lager puts. Sista lagret kallas "finputs" och är alltid vit. Till sommaren kommer den här vyn att var lite annorlunda, Villa Olivia kommer att bli blekgul med vita dörr- och fönsterfoder. Spisarna är murade inuti huset och skorstenen har kommit på plats på taket.

Det börjar arta sig, eller hur?

28 januari 2009, Villa Olivia har fått sitt tak över entrén till gästlägenheterna och det förändrade husets utseende från ankomsthållet.
För gäster som kommer till Villa Olivia kommer parkeringsplatser att finnas i direkt anslutning till vårt garage.
En gångväg leder ner till entréerna, just nu är tanken att göra en grusgång av det skälet att det går snabbt att anlägga och det ser prydligt ut. I ett senare skede planerar vi att stenbelägga gången fram till huset, men det kräver att jorden stabiliserar sig ordentligt efter byggnationen och alla lastbilarnas framfart.
Grusgången kommer att gå genom en allé av olivträd och utmed grusgångens vänstra sida kommer vi att bygga en låg mur för att hålla jorden på plats mot gången.Fönster och dörrar
Vi valde att ha kombinationen glasdörr, myggnät och fönsterlucka i vitlackerad, matt aluminium.
Aluminium är helt underhållsfritt, till skillnad från träalternativet som kräver ständigt underhåll, speciellt när huset ligger så nära havet och därmed är utsatt för de salta vindarna.

Alla delarna kan skjutas in i väggen och man drar fram den funktion man behöver för tillfället.
Sommartid kommer säkert nätdörren/nätfönstret att änvändas flitigast, nattetid vill man kanske täcka öppningen helt med den heltäckande luckan/dörren som också är låsbar, under den lite svalare tiden på året kanske glasdörren passar bäst att använda.

Det känns bra att vi valde bort alternativet med utanpåliggande fönsterluckor, vi har märkt att det är ett problem och att de gärna står och slamrar när det blåser. Grekernas alternativ till fäste i väggen för att hålla dessa luckor på plats när de är öppna är också  av mycket dålig kvalitet,
fönster- och dörrluckor lätt blåser ur sitt fäste.

Denna bild visar hur man taditionellt avslutar hörnen på taket. Svaret vi fått på vår fråga "varför dessa lustiga uppåtriktade hörn?" har varit -"jo det är för att de onda andarna ska ledas uppåt utåt, bort från huset när de försöker ta sig in via taket". Och det vill man ju absolut rädda sig ifrån, bevare mig väl! Jag tycker de är trevliga av rent estetiska skäl, det ser lite japanskt ut tycker jag.Ovan lilla keramikfigur som avslutar trätaket hörde inte hemma på avdelningen "onda andar" fick jag lära mig, de är helt enkelt ditsatta för att skydda träet från röta, men jag tror det har lite att göra med andeväsen de också, rent utseendemässigt ser de ut så, tycker jag. Men lite gulligt är det.

Interiörbilder gästlägenheter: 

 
Sedan slutet av mars månad 2009 bor vi i Villa Olivia. Den 24 mars, Independence Day i somliga världsdelar, så även i vårt fall, kändes det som. Den 24 mars 2009 kunde vi äntligen kvittera ut våra egna nycklar till Villa Olivia. Byggnationstiden var äntligen över, en tid som så många gånger varit oerhört påfrestande. Det kändes som om vi fick tillbaka ett liv så som vi var vana att leva det, i eget hus, under eget tak, med egna nycklar till ytterdörren.

Ett stort tack vill vi rikta till familj och alla de vänner som stöttat oss på ett fantastisk sätt genom hela processen, inte minst de som erbjudit oss tak över huvudet när vi varken visste ut eller in och var hänvisade till "cellen i Koroni".

Vi gläds åt att ni kommer och besöker oss i vårt hus och känner att ni menat varje ord av den stöttning vi fått.

Villa Olivia i juni 2009, ännu väntar vi på att få huset färdigmålat....men visst blev det vackert med muren som leder fram genom allén av olivträd.